Market ve pazarda artan sebze-meyve fiyatlarını aşağı çekmek için büyükşehirlerde uygulamaya konulan "Tanzim satış noktaları" vatandaşı memnun ederken, Türkiye genelinde yaygınlaştırılması isteniyor. Vatandaş, sebze ile başlatılan uygulamanın gıda başata olmak üzere diğer ürünleriyle genişletilmesini ve yayılmasını istiyor.

Antalya'nın Kaş ilçesinde düzenlenen Geniş Katılımlı Buluşma Programı'nda konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise çiftçi için de gübre, ilaç ve tohum gibi girdilerin maliyetinin yüksek olduğunu, bunu düşürmek için de bir çalışma yaptıklarını belirterek, "Gerekirse bu girdiler için de tanzim satış yapabiliriz." dedi.

Çavuşoğlu’nun sözleri çiftçileri heyecanlandırdı. İLKHA’ya konuşan Mardinli çiftçiler, tanzim kararının bir an önce yürürlüğe girmesini istiyor.

"Çiftçiler olarak tanzim satışına çok sevindik"

Çiftçilikte girdi maliyetinin yüksek olduğundan yakınan çiftçi Hasan Yılmaz, "Bu yıl buğday ekiminde gübrenin tonu bin 800 TL’ye aynı şekilde tohumun tonunu da bin 800 TL’ye aldım. Tabi ilaç da almamız lazım. Ektiğimiz arazi yabancı otla dolmuş bu yabancı ot için ilaçlamanın yapılması gerekir. İlaçlama yapılmasa hiçbir ürün alamayız. İlaç, gübre, tohum, mazot hepsi pahalıdır. Çiftçi arazisini nadasa bırakmak istemediği için ekiyor. Çünkü girdiler ile geliri hesapladığınızda hemen hemen baş başa çıkıyor yani çiftçiye pek fazla bir şey kalmıyor. Meyve sebzede uygulanan tanzim satışı gübre, ilaç ve tohumda da yapılırsa biz çiftçilere iyi bir yardım olur ve rahat bir nefes alırız. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gübre, ilaç ve tohumda tanzim satışa gidileceğini açıkladığında çiftçiler olarak çok sevindik. Çünkü bizde böyle şey istiyorduk." diye konuştu.

"İnşallah tanzim kararı bir an önce yürürlüğe girer"

Çiftçilere tanzim yoluyla satış yapılmasının çok iyi olacağını dile getiren çiftçi Nihat Erbeyi de şunları söyledi:

"Zaten çiftçi bir umut arıyordu. Eğer çiftçilere de tanzim satışa gidilerse gerçekten çok iyi olur. Şu an birçok çiftçi borçlarından dolayı traktörünü, tarım araçlarını satmaya çalışıyor. Şu an gübre, tohum, ilaç ve mazot ta tanzime gidileceği söyleniyor buna elektik te eklenirse çok iyi olur. Çiftçinin yükü ağırdır devlet ne kadar hafifletebilirse o kadar iyi olur. İnşallah tanzim kararı bir an önce yürürlüğe girer."

"Çiftçilere tanzim satışı yapılırsa çok iyi olur"

Eskiden bir dönüm ekine 20 kilogram gübre atıldığını şimdi ise fiyatların aşırı yükselmesinden dolayı 5-10 kilograma düşürdüklerini anlatan çiftçi İbrahim Yılmaz, pahalılıktan yakındı.

Yılmaz, "Sadece gübre, tohum, ilaç, mazot değil Türkiye’de her şey çok pahalı olmuş. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun çiftçilere gübre, tohum ve ilaç ta tanzim satışına gidileceğini söyledi ama daha somut bir şey yok. İcraat önemlidir sadece söylemekle olmuyor. Bekleyip göreceğiz. Eğer dediği gibi çiftçilere tanzim satışı yapılırsa çok iyi olur." dedi.

 "İnşallah sözlerinin arkasında dururlar"

Sebze ve meyvede tanzim satışına gidilmesinin iyi ama yeterli olmadığını kaydeden Çiftçiler Deneği Başkanı Mikail Erbeyi ise fiyatların yüksek olmasının girdilerin yüksek olmasından kaynaklandığını ileri sürdü.

Erbeyi, "Çiftçiye gübre, mazot ve ilaçta tanzim satışı yapılırsa ve elektrikte ucuz verilirse zaten haliyle sebze ve meyve de ucuzlama olur. Girdiler pahalı olduğu için üretim yapıldığında ekmeğe, zeytine, domates ve patlıcana da yansıyor. Çünkü biz mazotu, gübreyi, tohumu ilacı pahalıya kullanıyoruz. Geçen seneye göre gübre ve ilaçta yüzde yüz artış yapıldı. Alt gübrenin fiyatı geçen sene bin 150, bin 200’e alırken şu an 2 bin 300-400’dür. Mazotu litresi geçen sene 4 TL üzeri iken şimdi 6 TL’yi aşmış. İlaçlama için litresini 30 TL’ye alırken bugün 60 TL nasıl kazanacağız, ürünü kaça satacağız? İnşallah bakanın yaptığı açıklamanın üzerinde ciddi anlamda durulur. Ülkenin gıda ihtiyacının 3’te birini karşılayan Mezopotamya Ovası’ndaki çiftçilerimize bir pay olur. İnşallah gerçek anlamda sözlerinin arkasında dururlar. Mazotta, gübrede, ilaçlamada ve en çok bizi etkileyen elektrikte tanzim satışları dedikleri ucuzlamaya gidilir. Çünkü çiftçi kazandığında bütün ülke kazanır. Sayın Cumhurbaşkanımıza buradan sesleniyoruz üretim gıda olmadan kendimize yetmeden bu çark dönmez. Onlarda çok iyi biliyorlar. Çiftçi kazanmadığı takdirde onları köylerde tutamayız. Şehir merkezlerine, göç ederler. Göç ettiklerinde de bu tarlalar nadasa kalacak bu ülke ekonomisine de büyük bir darbedir ve işsizlik oranı da artacak." diye konuştu. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan – İLKHA)