DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi EVAR ve TEVAR yöntemiyle ameliyatlara başladı. Ölüm riski yüksek olan hastalara uygulanan EVAR ve TAVAR uygulamasının bölgede sadece hastanelerinde yapıldığını belirten Yrd. Doç. Sinan Demirtaş, \" Bu yöntemlerle ameliyat ettiğimiz Osman Zeki Tat ve Kazım Kaplan adındaki hastalarımızın yanı sıra 6 hastamızı daha sağlığına kavuşturduk.\" dedi
Adana`dan Diyarbakır` da yaşayan kızını ziyarete gelen Osman Zeki Tat ( 66) geçirdiği ani rahatsızlık nedeniyle D.Ü. Kalp Hastanesine başvurdu. Burada yapılan muayene ve tetkiklerinde sol göğüs kafesinde 2500 cc`lik kan biriktiği tespit edildi. TEVAR yöntemiyle yapılan operasyonla önce hastanın kan sızdıran aort damarındaki sızma durduruldu, daha sonra da göğüs kafesindeki kan, kansız bir şekilde boşaltıldı.
Ameliyatı gerçekleştiren ekip başkanı Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Sinan Demirtaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, EVAR ve TEVAR yöntemiyle yapılan ameliyatların bölgede yapılmadığını, hastanelerinde de ilk defa yapıldığını belirterek şöyle konuştu; \" Hastamız Osman Zeki Tat (66) yaşında uzun zamandır hipertansiyonu olan ve son zamanlarda ilaçlarını düzenli kullanmayan bir hastaydı. Adana`dan Diyarbakır`da yaşayan kızını ziyarete gelmiş olan Osman Zeki Tat, ani bir sırt ağrısı ve solunum sıkıntısı baş göstermesi üzerine hastanemize başvurdu.\"
TEVAR Yöntemi Hayat Kurtardı
Yrd. Doç. Sinan Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü;\" Rüptüre Tip 3 Aort Diseksiyonu tanısı koyduğumuz hastamız Osman Zeki Tat`ın böbrek fonksiyonları da bozuktu. Cerrahi ameliyatla tedavi edilmesi halinde ölüm riski çok yüksek olan bu hastalığı TEVAR yöntemi ile başarıyla tedavi edebileceğimizi kararlaştırdık ve
Hızlı bir şekilde hazırlıkları yapıp hastaya anjiyo ünitesinde TEVAR uyguladık. Aort damarındaki kan sızmasını kestik. Daha sonra sol göğüs kafesi içerisinde biriken 2500 cc kanı boşattık\" dedi.
Felçli Hasta EVAR Yöntemiyle Sağlığına Kavuştu
Daha önce felç geçirmiş bir hastanın da bu yöntemle tedavi edildiğini belirten Demirtaş, \"Felç geçirmiş sol tarafı tutmayan Kazım Kaplan (62 ) hastamız Rüptüre Abdominal Aort Anevrizması tanısı ile kliniğimize yatırıldı. Hızla hazırlıkları yapılarak anjiyo ünitesinde girişimsel Tedavi işlemine alınan hastaya başarılı bir şekilde EVAR uygulandı. Hastamız iki günde sağlığına kavuşarak iki gün içerisinde taburcu oldu. Bu tedavi işlemleri kasık seviyesinden yapılan küçük bir kesi ile yapılmaktadır. İşlem sonrası 1 gün yoğun bakımda takip edilen hastalar 2 gün sonra taburcu olacak hale gelmektedir. Hastanın konforu, hastanede yatış süresinin kısalığı ve başarı oranındaki yükseklik bu yöntemi daha da cazip kılmaktadır. Şu anda daha çok ek hastalıkları nedeniyle cerrahi müdahale riski yüksek olan hastalarda uygulanıyor olmakla birlikte, sağlık güvencesi kapsamında ödenmeye başlamasıyla giderek EVAR ve TAVAR uygulanması da artmaktadır.\" şeklinde konuştu.
5 Yıldan Beri Uygulanıyor
Ülkemizde son 5 yıldır uygulama alanı bulan bu tedavi yönteminin güneydoğu Anadolu Bölgesinde ilk defa Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesinde başarıyla uygulanmaya başlandığına dikkat çeken Demirtaş, \" Şimdiye kadar 6 hastaya uyguladığımız bu yöntemle tedavi edilen hastalarımızın tamamı şifa ile taburcu edilmiştir. Dicle Üniversi Hastaneleri bünyesinde kurulan Kalp Hastanesi; Oldukça modern, son derece ileri teknolojik cihazlarla donatılmış, hasta ve yakınlarının tüm konforu düşünülmüş, bölgeye ve Ortadoğuya büyük hizmetler yapan önemli bir hastane konumundadır. Bu konuma gelmesinde ilk adımları atan kişiler olmak bizim için de onur verici bir durumdur.\" şeklinde konuştu.
EVAR- TAVAR Nedir?
Ölüm riski yüksek ameliyatlara uygulanan RVAR_TEVAR nedir ? \" EVAR (EndoVascular Aneurysma Repair) damar içerisinden girerek balonlaşmış, yırtılmış veya patlamış olan damarın stentli greftle tamir edilme yöntemidir. Bu yöntemin göğüs kafesi seviyesindeki aort segmentine olan uygulamasına ise TEVAR ( Thoracic EndoVascular Aneurysma Repair) adı verilmektedir. (Veysi Çetik - İLKHA)