MERSİN - Mersin Orman Bölge Müdürlüğünde, Odun Dışı Orman Ürünleri Envanter Çalışmaları kapsamında, Defne envanteri için pilot bölge olarak seçilen Tarsus Orman İşletme Müdürlüğü`ne bağlı Tarsus Orman İşletme Şefliği`nde yaklaşık 2 aydır devam eden çalışmalar tamamlandı. Çalışmalar Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Başmühendisi Gökhan Şener başkanlığındaki ekip tarafından yapıldı.
Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer yaptığı açıklamada: \"Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Başmühendisliğimizin yürüttüğü arazi çalışmalarında toplam 65 bölmeye karşılık gelen 3390,5 hektarlık alan meşcere tipleri itibariyle taranarak, defnelik alanlar ve defnenin arazi örtme yüzdeleri belirlendi. Yapılan arazi incelemelerinde; 1820,5 hektar alana sahip 35 bölmede, \"seyrek\", \"normal\" ve \"sık\" olmak üzere üç sıklık kademesinde defne mevcudiyeti tespit edildi. Defne servetinin tespitinde; meşcereleri temsil edecek şekilde alınan deneme alanlarından elde edilen veriler kullanıldı. Envanter çalışması sonuçlarına göre Tarsus İşletme Şefliği için yaş yapraklı sürgün serveti 5487830 kg., yaş yaprak serveti ise 2743915 kg. olarak tespit edildi.\" dedi.
Odun dışı orman ürünlerinin envanter çalışmaları hız kesmeden devam edeceğini belirten Acer açıklamasının devamında şunları söyledi: \"Son yirmi yılda tıbbi ve aromatik bitkilere olan talep önemli ölçüde artmıştır ve bu eğilim halen devam etmektedir. Tıbbi bitkilerdeki etkili maddelerin, sentetik yolla elde edilenlere nazaran, çok yönlü etkiye sahip olması ve yan etkilerinin bulunmaması tıbbi bitkilerin önemini daha da artırmaktadır. Orman Genel Müdürlüğümüzün politikalarına paralel olarak son derece önem verdiğimiz Odun Dışı Orman Ürünlerinin doğal olması nedeni ile ilgi her geçen gün hızla artmakta ve buna paralel olarak bu ürünlerin pazar payları da artış göstermektedir. Ülkemiz ekonomisine ve yöre insanımıza katkıda bulunacak çalışmalar ve uygulamaları Mersin Orman Bölge Müdürlüğümüz yakından takip etmeye devam edecektir.\" (A. Hakim Kurt - İLKHA)