Uluslararası Af Örgütü yayınladığı 2010 insan hakları ihlallerine ilişkin raporunda Türkiye’yi eleştirerek Anayasa’daki düzenlemelerde gerekli temel değişiklikler yapılmadığı, ifade özgürlüğünün cezai eylemlerle karşılaştığı, yeniden işkence ve kötü muamele vakalarının yaşandığı ifade edildi. Uluslar arası Af Örgütü raporunun Türkiye bölümünde, Anayasa ve anti-terör yasasında yapılan düzenlemelerin insan haklarına saygı konusunda “bir adım ileri” olduğu ancak gerekli temel değişimlere cevap vermediği kaydedildi.
BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI İÇİN HİÇBİR TEDBİR ALINMADI
Raporda, 2010 yılında ifade özgürlüğünün cezalarla karşılaştığı, Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde çok sayıda “haksız” dava açıldığı ifade edilerek, yıl içinde saldırılar ve patlamaların sivillerin ölümüne yol açtığı da dile getirildi. Başörtüsü konusunda, kadın öğrencilerin üniversitelerde başörtüsü kullanımı önündeki hukuki engelleri ortadan kaldırmak için hiçbir tedbir alınmadığını belirten Af Örgütü, “Bununla birlikte yasağın uygulanması yıl içinde esnetildi” ifadesini kullandı.
MÜSLÜMANLAR CEZA EVLERİNDE ÖLÜME TERKEDİLDİLER
İşkence ve kötü muamele vakalarının da yeniden yaşandığını dile getiren Af Örgütü, kötü muamelelerin genellikle resmi gözaltı merkezlerinin dışında, gösteriler sırasında, ama aynı zamanda gözaltında ve cezaevine sevk sırasında da yaşandığını vurguladı. Cezaevi koşullarına da dikkat çekilen raporda, yine cezaevlerinde kötü muamele vakalarının tespit edildiği belirtilirken, önceki yıl olduğu gibi 2010’da da bazı tutukluların tedavi imkanlarından yararlandırılmadığı ifade edildi. 2010 da Cahit Durmaz kanser hastası olmasına rağmen Tedavi imkanlarından yararlandırılmamış ve hayatını kaybetmişti.
TUTUKLULUK SÜRELERİ BİLİNÇLİ OLARAK UZATILIYOR
2010’da da “insan haklarını tanımayan davalar” yapıldığını belirten Af Örgütü, bunların özellikle Terörle Mücadele Kanunu uyarınca suçlanan kişileri ilgilendirdiğini belirterek, “bu kişiler çok sıklıkla yargılanmayı beklerken, adli makamlar herhangi başka bir seçenek öngörmeksizin aşırı bir şekilde uzun tutukluluk süreçlerine maruz kaldığını” kaydetti. Af Örgütü, “Avukatlar onların tutuklulukların yasallığına itiraz için etkili hiçbir mekanizmaya sahip değillerdir” eleştirisini de yaptı.