İran milli marşının ve Kur`an-ı Kerim okunmasıyla başlayan uzmanlar toplantısı iki gün sürecek. Uzmanlar bu sürede, Bağlantısızlar Hareketi`nin 28-29 Ağustos`taki dışişleri bakanları toplantısı ile 30-31 Ağustos`taki liderler zirvesine yönelik hazırlıklar ve sonuç bildirisi üzerinde çalışacak.

Bağlantısızlar Hareketi`ndeki üye 120, gözlemci 15 ülke ile 10 uluslararası kuruluşun davet edildiği zirveyi 110 ülkeden bin 600 basın mensubu takip edecek.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun`un da katılacağı zirvede, yaklaşık 40 ülkenin devlet ya da hükümet başkanı düzeyinde temsil edilmesi bekleniyor.

Bağlantısızlar Hareketi dönem başkanlığını üç yıllığına İran`a devredecek olan Mısır`ı temsilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de zirveye katılacak.

Tahran`daki resmi ve yarı resmi kurumlar ile bazı özel birimler zirve süresince tatil edilirken, güvenliğin sağlanması için 110 bin polis görevlendirildi.

Üye ve gözlemci ülkeler ile uluslararası kuruluşları temsilen 7 bin 500 delegenin katılacağı görüşme ve toplantılarda, bölgesel ve uluslararası konular ele alınacak.

-"Farklılıklara saygı gösterilmeli"-

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, uzmanlar toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Bağlantısızlar Hareketi`nin barış ve adaletin tüm dünyaya hakim olması ve mevcut sorunların çözümü için tüm imkan ve potansiyellerinden yararlanması gerektiğini belirtti.

İran`ın dönem başkanlığı süresince Bağlantısızlar Hareketi`nin güçlendirilmesine çalışılacağını kaydeden Salihi, üye ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çaba gösterileceğini ifade etti.

Bağlantısızlar Hareketi`nin çok uluslu ve kültürlü yapısına dikkati çeken Salihi, dünyadaki değerlerin ve inançların bir olmadığını, barış ve huzur içinde yaşamak için bu farklılıkların saygıyla karşılanması gerektiğini söyledi.

Bağlantısızlar Hareketi`nin kültürler, dinler ve medeniyetler arasındaki diyalogda önemli roller üstlendiğini anlatan Salihi, barışın yaygınlaştırılması ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için işbirliğinin önemine işaret etti.

-"BM`de reforma gidilmeli"-

Salihi, Birleşmiş Milletler`i (BM) İkinci Dünya Savaşı`nın küllerinden çıkan dünyanın en büyük örgütü olarak gördüklerini söyledi. BM`nin dünyada barış ve güvenliğin sağlanması gibi bir görevi olduğunu hatırlatan Salihi, bu örgütün bir üyesi olarak her türlü adaletsizliğe, ayrımcılığa, çatışmaya, savaşa, sömürüye, işgale, uluslararası ilişkilerde başı buyruk hareket etmeye ve yabancı müdahaleye karşı olduklarını vurguladı.

"Dünyadaki gelişmeler ve yeniliklere uyum için BM`nin köklü reformlara ihtiyacı var" diyen Salihi, BM`de yapılacak reformların şeffaf, etkin, verimli ve kapsayıcı olması gerektiğini söyledi.

BM`nin tüm üyelerin katılımıyla idare edilmesinin önemine değinen Salihi, BM Güvenlik Konseyi`nin daha demokratik yapıya kavuşturulmasının bir ihtiyaç olduğunu kaydetti.

-"İsrail barış ve güvenlik için en büyük tehdit"-

İran Dışişleri Bakanı Salihi, Orta Doğu ve Kuzey Afrika`da meydana gelen değişim sürecini yakından takip ettiklerini, halkın gerçek mesajının özgürlük, adalet ve insana saygı olduğunu ifade etti.

Salihi, "Hiçbir güç, halkın meşru taleplerini ve isteklerini görmezlikten gelemez" dedi ve insan hakları, halkların isteklerine saygı ve dikta rejimlerinin neden olduğu sorunların çözümü için bugün her zamankinden daha çok diyaloğa ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Bölgedeki ayaklanma ile isyanların suistimalinin ve yabancı müdahalenin kabul edilemez olduğunu söyleyen Salihi, bu tür hareketlerin demokratikleşme sürecini olumsuz etkilediğini belirtti.

Filistin trajedisinin Orta Doğu`daki çatışma ve karışıklıkların merkezinde olduğuna değinen Salihi, Bağlantısızlar Hareketi olarak, Filistin halkının kendi kaderini belirlemesinden yana ve İsrail işgaline karşı olduklarını söyledi.

İsrail`in Filistin ve bölge halklarına karşı "canice" eylemlerini sürdürdüğünü belirten Salihi, "Siyonist rejim bölge, dünya barışı ve güvenliği için en büyük tehdittir" ifadesini kullandı.

İsrail`in, Filistin, Suriye ve Lübnan topraklarındaki işgalinin sürdüğünü hatırlatan Salihi, işgallere son verilmesi, tüm Filistinli mültecilerin yurtlarına dönmesi ve Filistin halkının kendi geleceğine kendisinin karar vermesine imkan tanınmasıyla kalıcı barışın mümkün olacağını vurguladı.

-"İsrail NPT`yi kabul etmeli"-

Bağlantısızlar Hareketi`nin, nükleer silahların 2025`e kadar imhası önerisinin takip edilmesini ve bu yönde çalışılmasını isteyen Salihi, İsrail`in NPT`yi (Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi İlişkin Antlaşma) kabul etmemesinin bu silahların imhasının önündeki en büyük engel olduğunu söyledi.

Ülkesinin nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl olduğunu yineleyen ve uluslararası hukukun kendilerine verdikleri haklardan başka bir şey istemediklerini belirten Salihi, Bağlantısızlar Hareketi`nin nükleer enerji programlarına verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

 

AA