ADANA - Sıcak hava ve yüksek nem nedeniyle bunalan Adanalılar Aşlama (meyan kökü) şerbeti ile serinliyor. Cuma namazı çıkışında sırtında koca bir aşlama ibriği ve nostaljik giyimleriyle dikkat çeken aşlama satıcıları, Adana sıcağından bunalan vatandaşları buz gibi aşlama şerbetiyle serinletiyor.

 

Bazı hayırsever vatandaşları aşlama satıcısının sırtında bulunan koca ibrikteki aşlamayı satın alıp namaz çıkışında vatandaşlara sebil olarak dağıttığı zamanlarda ise Osmanlı dönemindeki o eski günler hatıra geliyor.

 

Adana`da yaygın olarak içilen bu şerbet; hafif şekerli ve kendine has tadı ile yörede, bilhassa yazın çok revaçta olan, sağlık açısından da faydaları kanıtlanmış bir içecektir. Asitli içeceklerin yerine tavsiye edilen ve tüketimi sıcaklarla birlikte artan geleneksel meyan kökü (aşlama) şerbetinin, hücreleri yenilediği, vücuttaki sıvı açığını gidererek böbreklerin daha rahat çalışmasını sağladığı bildirildi. Özellikle güney illerinde yaz aylarında yoğun olarak tüketilen meyan kökünün dünyada biyolojik olarak en aktif bitkiler arasında yer aldığı ve çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanıldığı belirtiliyor.

 

Öyle görülüyor ki, sıcakların en az bir ay daha süreceği Adana`da vatandaşlar serinlemek için `Aşlama` içmeye devam edecek. (Mustafa Çiçek - İLKHA)