BATMAN - Ramazan ayı sonrası ilk Cuma Namazında Batman`da camiler cemaatin yoğun katılımıyla dolup taştı. Bu hafta hutbelerde "İslam`da yardımlaşma ve dayanışma" konusu ele alındı.
 
Hutbede İslam`ın temelinde yardımlaşma ve dayanışmanın olduğu belirtilerek konuyla ilgili ayet ve hadisler anlatıldı.
 
Müminlerin bir duvarın tuğlaları gibi olduğu dile getirilen hutbede, nasıl ki tuğlalar birbirine destek oluyorsa müminlerin de ümmet binasını oluşturmak için birbirlerine destek olmaları gerektiği ifade edildi.
 
İslam dininin, fertler arasında yardımlaşma ve dayanışmayı emretmiş olduğu söylenen hutbede, "Yüce Mevla`sına teslim olan ve onun bütün emirlerini yerine getirmekle yükümlü olan Müslüman, Cenabı Hakk`ın yardımlaşma ile alakalı emirlerini, kendi gücü nispetinde icra ve ifa edecektir. Çünkü bizler, kelime manası emniyet, esenlik, selamet ve huzur olan bir dinin mensuplarıyız. Yine "komşusu aç iken tok yatan bizden değildir" diyen bir peygamberin ümmetiyiz. Bu itibarla Müslüman sadece kendi nefsini düşünen değil, daima çevresini, akrabalarını, komşularını görüp gözeten, varsa ihtiyaçlarını araştırıp tespit eden ve karşılayan bir zihniyete sahip olmalıdır" denildi.
 
Hutbede son olarak, Allah`ın bir ayetinde şöyle buyurduğunu dile getirilerek, "İyilik yapmakta ve kötülükten sakınmakta yardımlaşın, günah işlemekte ve aşırı gitmekte yardımlaşmayın Allah`tan sakının Allah`ın cezası çok şiddetlidir" Peygamber efendimiz (sav) de "Mümin müminin aynası ve kardeşidir. Kardeşinin nafakasını temin etmesine yardımcı olur. Onu gıyabında korur ve gözetir. Öyleyse bizler bu ayet ve hadislerin ışığında, yeniden bir yardımlaşma şuuruna varıp, çevremizdeki güçsüzleri, öksüzleri, yetimleri ve kimsesizleri bulup yardım elimizi uzatmalı ve onları sevindirmeliyiz" denilerek kaydedildi. (Veysi Demir - İLKHA)