VAN - Van valiliğinden yapılan açıklamada, depremler nedeniyle yapılan kesin hasar tespitleri hatırlatılarak; konutları az hasarlı olarak tespit edilenlere, kiracı ya da mal sahibi olduklarına bakılmaksızın (kontrol esnasında kimin ismi yazılmışsa,) onarım ve barınma yardımı olarak bir defaya mahsus olmak üzere 1.250 TL karşılıksız olarak yardım yapılmasına devam edildiği belirtildi.

 

Yardımların yapılmasında 21 Ekim 2011 tarihli adrese dayalı kayıt sistemi esas alınarak idare tarafından tespitler yapıldığı belirtilen açıklamada, işlerin daha hızlı ve formaliteden uzak bir şekilde yürütülebilmesi için herhangi bir belge istenmediği ifade edildi.

 

Açıklamada, \"Hasar tespit raporları ve adrese dayalı kayıt sistemindeki bilgileri aynı olan vatandaşlar doğrudan bankaya başvurarak ödemelerini alabileceklerdir. Vatandaşların daha rahat bir şekilde paralarını alabilmeleri için, belli bir program dâhilinde belirlenen mahallelere ödemeler yapılmakta, her hafta Van Valiliği sitesinden haftalık mahalle listesi yayınlanarak, basın ile de paylaşılmaktadır. Ayrıca vatandaşlarımızın bankaya gitmeden önce isimlerinin listede olup olmadığını www.hasar.vandepremi.org.tr/azhasarodeme adresinden de kontrol edebileceklerdir.\" denildi.

 

Doğrudan ödemelerin yapılmasıyla beraber kesin tespit yapılabilmesinin gerektiği durumlarda bazı ek tedbirlere başvurulduğu aktarılan açıklamada, ismi bulunmayanların kira kontratı, elektrik, su, doğalgaz, telefon faturaları gibi deprem tarihinden önce de konutta oturduğunu ispat edecek herhangi bir belgeyi ibraz etmek suretiyle itiraz edebileceği belirtildi.

 

23.08.2012 tarihi itibarı ile 13 merkez mahalle için 3 bin 509 vatandaşın kimlik bilgilerinin ödeme yapılmak üzere bankaya verildiği ifade edilen açıklamada, ödemelerin yapılması işi tüm merkez mahalleler için 07.09.2012 tarihi itibarı ile tamamlanacağı kaydedildi. (Mahmut Aytekin - İLKHA)