DİYARBAKIR-Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ekmen, Reflü hastalığı ve tedavisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle son yıllarda düzensiz ve dengesiz beslenme, alkol, kafein tüketiminin artması, asitli içecekler ve sigara kullanımı nedeniyle reflü hastalarında gözle görülür bir artış yaşandığına dikkat çeken Ekmen, \"Yemek borusu alt ucundaki sfinkterin gevşekliği nedeniyle mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasına \"Reflü\" adı verilir\" dedi

 

Belirtileri Nelerdir

Yemek borusu alt ucundaki sfinkterde gevşeme olduğunda mide asidi yemek borusuna geri kaçarak, Mide ekşimesi, yanması, Göğüste yanma, ağıza acı - ekşi su gelmesi gibi şikâyetlere yol açar.

 

Şayet mide asidi nefes borusuna sızacak olursa; Ses kısıklığı, Öksürük, Boğazda takıntı hissi, gece gelen krizlerle kendisini gösteren astım, aşırı horlama ve uyku bozukluklarına yol açabilir.

 

Reflü`ye Yol Açan Unsurlar

En önemli neden bir seferde çok miktarda yemek yemektir.
Diğer nedenler ise şunlardır: Nikotin (sigara - puro - tütün içeren tüm ürünler), Kızartılmış veya yağlı gıdalar, kafein (kahve - çay - kola, çikolata), Asitli meyveler ve meyve suları, nane ve naneli yiyecekler, alkol, hamilelik, Mide fıtığı (Hiatus hernisi), belli bazı ilaçlardır.

 

Hayat Kalitesini Etkiliyor

Reflü hastalığının büyük önem taşıyan ve hayat kalitesini ciddi oranda etkileyen bir hastalık olduğunu söyleyen Ekmen,şöyle devam etti: `Yemek borusuna geri kaçan mide asidinin yol açtığı mide ekşimesi-yanması, göğüste yanma ve ağıza acı-ekşi su gelmesi, kronik öksürük, ses kısıklığı hayat kalitesini ciddi olarak etkiler. Tedavi edilmediği takdirde reflü yemek borusunda iltihap, ülser, kanama, darlık, Barrett Özofagus (yemek borusu iç yüzünde görülen kanser öncesi değişiklik) gibi daha ciddi
sorunlara da yol açabilir.

 

Tedavisi Nasıl Yapılır

Reflü`nün kronik bir hastalık olduğunu belirten Ekmen, bu amaçla 3 tip tedavi uygulanmaktadır diyerek şu ifadeleri kaydetti: \"Bunlardan ilki `Yaşam tarzı değişiklikleri` dediğimiz yöntemdir.Bu yöntemde, yemekler daha az miktarda ve daha sık öğünler halinde yemeye dikkat edilir. Yağlı yiyecekler, çikolata, nane, acılı gıdalar ve asitli içeceklerden uzak durulur. Fazla kilolardan kurtulmaya çalışılır. Özellikle sigara ve alkol tamamen bırakılır. Bunların dışında hastamız, çok sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınmalıdır. Çünkü özellikle yüksek ısı yemek borusunda hasar oluşturabilir. Yemeklerden sonra en az 2-3 saat yatmaktan ve egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır. Bu arada beli sıkan kemer, korse ve dar kıyafetler kesinlikle kullanılmamalı. Hastamız, yatağının başını yaklaşık 15-20 cm yükseltmelidir. Ayrıca bazı ilaçlar, reflüye yol açabileceği için, kullanmadan önce kesinlikle doktora danışılmalıdır.

 

İkinci yöntem ise ilaç tedavisidir. Bu tür tedavi yönteminde amaç, yaşam tarzı değişikliklerinin yanısıra uygulanan ilaç tedavisinde amaç yemek borusuna geri kaçan ve reflü belirtilerine yol açan mide asidini azaltmaktır. Günümüzde çok etkili ilaçlar ile hastalık bulguları tümüyle tedavi edilebilmektedir.

 

Üçüncü tedavi yöntemi ise `Cerrahi Tedavi`dir. Reflü tedavisinde cerrahi tedavinin amacı, yemek borusu alt ucunu sıkılaştırarak mide asidinin geriye kaçışını engellemektir. Bu yöntem, en son başvurulacak çaredir. Yani yukarıda sözünü ettiğimiz tedavi yöntemleri denendikten sonra gerekli durumlarda başvurulur.\" (Osman İçli-İLKHA)