TPAO Batman Bölge Müdürü Gökhan akın, yaklaşık 3 aydan beri Nusaybin İlçesi`nin hemen karşısında bulunan Suriye`nin Kamışlı kentine 40 kilometre mesafede bulunan 250 kuyuda petrol üretiminin durdurulduğunu söyledi. Suriye`nin en büyük petrol sahasında yaşanan elektirik kesintileri ve devam eden iç savaş nedeniyle üretimin durduğunu söyleyen Akın, "Üç aydır komşudaki sahada hiçbir Suriyeli petrolcü yok. Kuyular durmuş vaziyette, kaderine terk edilen sahada kimse yok" dedi.
MAYINLAR TEMİZLENİRSE PETROL ÜRETİMİ ARTACAK
TPAO Batman Bölge Müdürü Gökhan Akın, Suriye sınırında günde 2 bin 100 varil petrol ve 20 bin metre küp doğalgaz üretimi yaptıklarını söyledi. Akın, şöyle konuştu:
"Mayıs ayında sınırdaki mayınların temizlenmesine yönelik ihaleye talipli firma temsilcilerine yer gösterdik. 10`a yakın firma temsilcisi mayınlı alanın temizlenmesine yönelik hazırlık yaptığı sırada savaş patlak verdi. Mayınlardan temizlenmesi amacıyla 19 alanın tespit çalışmasını yaptık. Batı Kozluca, Yolaçan ve Çamurlu saha güzergühlarında 30 kilometrelik alanda mayın temizleme çalışmalarının yapılmasını bekliyoruz. Firmalar 3-4 ay öncesinde yer tespiti araştırmasını tamamladı. Fakat çalışmaların ne zaman başlanacağı konusunda henüz bir tarih yok. Belki de Suriye`deki savaşın bitmesi bekleniliyor. Daha önce mayınlı bölgenin olduğu yere yakın sahada açılan kuyularda olumlu sonuç alınmıştı. Mayınlı alanın temizlenmesiyle yeni kuyular açılarak, üretimi arttırmayı hedefliyoruz."
Suriye sınırında bulunan Çamurlu Petrol Sahabi Kamp Amiri Petrol Mühendisi Ahmet Keleş, Suriye`nin en zengin petrol sahasına yakın Türkiye sınırları içerisindeki TPAO`ya ait, Çamurlu, Bato Kozluca, İkiztepe, Doğu Sınırtepe, Yolaçan ve Güney Dinçer petrol sahalarında 100 adet petrol kuyusunun bulunduğunu belirtti. Keleş, Suriye`de devam eden iç savaş nedeniyle, petrol üretiminin durdurulduğunu hatırlatarak, "Onların 250 kuyudan günlük 380 bin varil petrol üretimi vardı. Ancak savaşla birlikte yaklaşık 3 aydan beri petrol üretimi orada durdu. Bu sahanın hemen karşısında Türkiye sınırında, 1976 yılından itibaren başta Çamurlu sahası olmak üzere Batı Kozluca, İkiztepe, Doğu Sınırtepe, Yolaçan ve Güney Dinçer sahalarında 100`e yakın petrol kuyusu açtık. Bu kuyulardan günde 2 bin 100 varil petrol üretiliyor. 12 gravitedeki ağır petrol üretiminin akışkan hale getirilmesi için TPAO, yeni yatırımlara yöneldi. Suriye açtığımız kuyuların 2.5 katı kadar petrol kuyusu açtı. Savaşla birlikte şimdi karşımızdaki sahada in-cin top oynuyor. Suriye`deki kuyularda üretimin durdurulmasından sonra, aynı sahanın devamı olan Çamurlu ve çevresindeki sahalarda üretim artışına yönelik yeni projeleri hayata geçirmek istiyoruz" dedi.
Suriye hükümetinin savaş öncesinde, Türkiye sınırındaki petrol sahasında 150 olan kuyu sayısını 250`ye çıkardığını hatırlatan Keleş, "Üç ay öncesine kadar 50 metrede bir sondaj kuyusu açan Suriye, savaşla birlikte petrol üretim çalışmalarına da ara verdi. Acil ihtiyaçları karşılayacak 1-2 kuyu çalışıyor. Fakat kuyuların çoğunda üretim durduruldu. Çok geniş bir alanı kaplayan Suriye`nin petrol sahasında şimdi tek bir işçi yok. Oysa savaş öncesinde bu saha işçi kaynıyordu. Suriye petrol sahasında ne üretim var nede bir çalışan var" dedi.
DHA