HABER MRK - Ramazan ayı ile birlikte azalan öğün sayıları ve değişen beslenme saatleri, yeniden eski ritmine dönüyor. Değişen bu beslenme alışkanlıklarının yanı sıra bir de bayram nedeniyle ikram edilen ve \"hayır\" denilemeyen tatlılar ve diğer yiyecekler var...
Bayramda artan tatlı tüketimine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, \"Özellikle şerbetli tatlılar hacim olarak küçük ve az doygunluk veren yiyecekler olmasına karşın kalorileri fazladır. Ayrıca kısa sürede kan şekeri seviyesini yükseltip hemen ardından da düşürmeleri nedeniyle daha da çok tatlı tüketmeye yöneltirler\" diyor.
Tatlıyı Yoğurt Ya da Süt İle Tüketin
Bayramda hem sağlığınıza hem de formunuza dikkat etmek için hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmenin doğru olacağını belirten Dyt. Çağatay Demir, eğer hamur tatlılarından vazgeçilemiyorsa, tatlı ile birlikte yoğurt veya süt tüketmenin kan şekerini düzenleyerek daha fazla tatlı isteğinin önüne geçeceğini ifade ediyor.
Öğün Atlamayın
Ramazanın hemen ardından bayramda daha fazla yemek yeme eğiliminin de görülebildiğini hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, bayramda az öğün sayısı ile fazla yemek yerine, daha sık ve az miktarlarda besin tüketmenin daha doğru olduğunu belirtiyor.
Ramazan ayı boyunca yapılmadığından bir anda kahvaltıya yüklenilmemesi gerektiğini belirten Dyt. Çağatay Demir, şu önerilerde bulundu: \"Bayramın ilk günlerinde ana ve ara öğünleri atlamayın. Saat 13.30 gibi öğle yemeği yiyin. Saat 16.00 gibi tüketilecek bir meyve ve akşam 19.30`da yenecek akşam yemeği, günlük beslenme ihtiyacınızı karşılar. Tatlı ve atıştırmalıklarla geçiştirilen öğle öğünü, metabolizma hızını düşürerek şişmanlığa zemin hazırlar. Ramazanda geç saatlerde atıştırma alışkanlığı edinildiyse meyve, yoğurt gibi sağlıklı seçenekleri tercih edin ve saat 22.00`den sonra kesinlikle bir şey yemeyin.\" (Mahmut Aytekin - İLKHA)