Azerbaycan kaynaklı APA haber ajansının haberine göre Ukrayna, Ermenistan`a ``Zenit`` marka taşınabilen uçaksavar, füze kompleksi ve çeşitli füze bataryaları ve bunların füzelerinin satışını gerçekleştiriyor.

Ajans haberine kaynak olarak, Ukrayna Savunma Bakanlığı Genel İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Sergey Qımız`ın Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç`e gönderdiği gizli mektubu gösterdi.

Basına nasıl yansıdığı belirtilmeyen mektuba göre ülkenin resmi silah ihracatçısı olan "Ukrspesexport`` ile Ermenistan`ın ``DG Arms Corporation`` şirketi arasında "Smerç`` marka batarya ateş sistemi, onun füzeleri (12 adet) ve "İqla» tipi 50 adet ``Zenit``marka portatif uçaksavar füze kompleksinin teslimat yolları gösteriliyor.

Bahse konu mektuba göre Kiev, siparişin ulaştırılması adına Avrupa ve eski Doğu Bloku ülkelerinde kayıtlı sahte firmaların kullanımını öneriyor.

Mektupta Ermenistan`ın sipariş edilen silah tutarının yarısın ödediği belirtilirken, ayrıca Azerbaycan`ın bundan haberdar olması durumunda atılabilecek adımlardan da bahsediliyor.

Azerbaycan ile Ukrayna arasında askeri-teknik ve enerji işbirliği anlaşmalarının olduğuna dikkat çekilen mektupta, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin zarar görmemesi adına yol haritası da belirtiliyor.

Mektupta silahların sahte firmalar aracılığı ile Moldova`ya götürülmesi orada üzerindeki markalar söküldükten sonra Ermenistan`a sevk edilmesi gerektiği bildiriliyor.

Azerbaycan bu sevkiyattan haberdar olursa; silahların Libya`da isyancılar tarafından savunmasız kalan cephaneliklerden alınarak Ermenilere satıldığının söylenmesi tavsiyesinde bulunuluyor.

Ajans ayrıca konuyla ilgili Ukrayna Savunma Bakanlığı yetkilileri ile görüştüklerini fakat yetkililerin herhangi bir açıklamada bulunmak istemediklerini bildirdi. (CİHAN)