Mehmet Özcan / Doğruhaber
Özgür Kudüs Platformu tarafından düzenlenen `Dünden Bugüne Filistin` konulu panel, İzmit’te gerçekleştirildi. Kısa bir geçmişi olmasına rağmen birçok panel ve etkinlik gerçekleştiren Özgür Kudüs Platformu daha önce İzmit-Çayırova, İstanbul Esenler ve Zeytinburnu ilçelerinde yoğun katılımlarla etkinlikler düzenlemişti. İslam ümmetinin özgürlüğe kavuşmasının, Kudüs’ün özgürlüğüne bağlı olduğu sloganıyla hareket eden platform, Türkiyeli Müslümanları bu yönde bilinçlendirmek için çaba gösteriyor.


Bayanların da ilgi gösterdiği program, 13 Şubat Pazar günü saat 16.30’da Bekirpaşa ilçesinde bulunan Mevlana Kültür Merkezi’nde yapıldı. Moderatörlüğünü Eyüp Işık`ın yaptığı panele gazeteci yazar M. Ali Gönül ve araştırmacı Murat Filiz ile Davut Işık konuşmacı olarak katıldı.
Program, Mescid-i Aksa’nın mübarek bir belde oluşu ve içinde bulunduğu tehlikenin anlatıldığı slayt gösterimin ardından Molla Nizamettin Yaçin hoca’nın okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. İki kısımdan oluşan panelin birinci kısmında yapılan anlatımlardan sonra ikinci kısımda sorular cevaplandırıldı. Programda okunan ezgiler geceye renk kattı.

IŞIK: MESCİD-İ AKSA’NIN KORUNMASI FARZDIR


Özgür Kudüs Platformu üyelerinden İzmit Umut-Der’in ev sahipliğinde gerçekleşen panelde ilk konuşmacı olarak sözü alan araştırmacı Davut Işık, Kudüs`ün geçmiş tarihini anlatarak Kudüs ve Mescid-i Aksa hakkında bilinmesi gereken gerçekler noktasında birçok konuya dikkat çekti. Kudüs`ün tarihinin milattan önce 3500`li yıllara dayandığını belirten Işık, Mescid-i Aksa`nın yeryüzünde inşa edilen ikinci mescid olarak Müslümanların ilk kıblesi olduğunu ve birçok kez yıkıldığını, saldırılara uğradığını ancak buna rağmen kutsallığından hiçbir şey kaybetmediğini ifade etti. Işık, “Haçlılar Kudüs’ü işgal ettiklerinde Müslümanları kadınları ve çocuklarına varıncaya kadar hepsini katlettiler. Öyle ki, Kudüs’ün sokakları kan gölüne dönmüştü. Ama Selahaddin-i Eyyübi Kudüs’ü fethettiğinde oraya adalet huzur ve barışı getirdi. İşte Müslüman’ın farkı budur” diye konuştu. Allah`ın, İsra Suresinde "çevresini bereketlendirdiğimiz" diye belirttiği gibi bu mübarek mekânın tarihten bu yana kutsal olduğunu ve Müslümanlar tarafından korunmasının farz olduğunu dile getiren Işık, Mescid-i Aksa`nın kıyamete kadar da mübarek kalacağını dile getirdi.

FİLİZ: FİLİSTİN’İ ÜLKESİ OLMAYAN BİR HALKA DEVRETTİLER


Filistin`in işgal sürecini, siyonizmi, siyonist israil`in nasıl kurulup Filistin topraklarında kendi rejimini oluşturduğu süreci anlatan araştırmacı Murat Filiz de konuşmasında, siyonizmin politik bir hareket olarak 19. yüzyılda Avusturyalı gazeteci Teoder Herzl tarafından kurulduğunu belirtti. Filiz, `Halkı olmayan bir ülkeyi, ülkesi olmayan bir halka devredin` sloganıyla ortaya çıkan bu hareketin, Filistin halkını yok sayarak Müslümanlara ait bu toprakları nasıl işgal edeceğinin hesaplarını yaptığını dile getirdi. 1897 yılında İsviçre`nin Basel kentinde siyonist Teoder Herzl`in başkanlığında toplanan Yahudi kongresinde dünya siyonist örgütünün kurulduğunu kaydeden Filiz, ayrıca bu toplantıda Filistin topraklarında bir israil devletinin kurulmasının kararlaştırıldığını belirtti. Yine bu toplantıda siyonist Herzl`in, `Ben bugün burada israil Yahudi devletini kurdum ve eğer bunu yüksek sesle söylersem bütün dünya güler. Fakat 5 yıl veya elli yıl sonra herkes bunu böyle bilecektir` sözünün gerçekten de elli yıl sonra gerçekleştiğine dikkat çeken Filiz, bunun büyük bir örgütlenme ve ciddiyetle çalışılarak gerçekleştirildiğini dolayısıyla dünya Müslümanlarının da aynı titizlikle büyük bir çaba içine girerek Kudüs’ü özgürleştirmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“FİLİSTİN’E ANCAK CESETLERİMİZ ÜZERİNDEN GİRİLEBİLİR”


Bu kongrenin düzenlendiği dönemde Filistin topraklarının Osmanlının elinde olduğunu belirten Filiz, “Yahudiler ilk iş olarak bu toprakları Osmanlının elinden koparmak için çalışmalara başladı. Bu amaçla Teoder Herzl, beş defa İstanbul’a gelmiş, fakat sadece bir defasında sultan Abdülhamit’le görüşebilmiştir. Bu adam Osmanlının bütün borçlarını silmek karşılığında bir yer istemiş fakat şu cevabı almıştır; Bu topraklar bana ait değil, milletime aittir. Bu yerlerin her karış toprağı için şehid verilmiştir. Ben canlı vücut üzerinde paylaştırma yapmam. Filistin ancak cesetlerimiz üzerinden girilebilir. Bu sözü söyleyen, bu teklifi yapan bu adam bir daha adım atmasın ve memleketi terk etsin” diyerek sultan Abdülhamit’in şerefli ve kararlı tutumu sonucu parayla toprak satın alınamayacağını, siyonistlerin öğrenmiş olduğunu dile getirdi.

GÖNÜL: FİLİSTİN DİRENİŞİ BİR HAK VE HALK DİRENİŞİDİR


HAMAS`ın kuruluşu, birinci ve ikinci intifada olayları, Arafat`ın Filistin konusundaki duruşu ve HAMAS`ın seçimlere katılımı konularına değinen gazeteci yazar M. Ali Gönül ise, Filistin direnişinin bir hak ve halk direnişi olduğuna dikkat çekti. Gönül, Filistinli Müslümanların siyonist israil`e karşı vermiş olduğu bu direnişin bir kurtuluş mücadelesi olduğunu ifade etti. HAMAS`ın kuruluşunun resmi olarak 1987 olmasına rağmen 1968 yılından itibaren felçli olan şeyh Ahmed Yasin tarafından kurulduğunu belirten Gönül, Birinci İntifada sonrası endişeye kapılan başta israil olmak üzere Amerika ve Batı`nın Marksist sol görüşe sahip olan Arafat`ı Filistin`de ön plana çıkardığını anlattı. Filistin’in kurtuluşu için gösterilen Arafat’ın sürekli israil ve Amerika’nın istekleri doğrultusunda hareket ettiğine dikkat çeken Gönül, ancak Filistin’de sürekli HAMAS liderlerinin şehid olduğunu, bedel ödediğini dolayısıyla Filistin davasının asıl sahiplerinin HAMAS ve taraftarları olduğunu belirtti.

Daha sonra programın ikinci oturumu için soru cevap kısmına geçildi. Davetli misafirlerin birçok soru yönelttiği konuşmacı yazarlar soruları yanıtladı. Renkli geçen soru ve cevap kısmından sonra ‘Dünden Bugüne Filistin’ paneli M. Ali Gönül Hoca’nın yaptığı duayla sona erdi.