Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç`ın 28 Şubat döneminde kapatılan vakıfların yeniden açılacağını ve mal varlıklarının kendilerine iade edileceğini açıklaması büyük bir memnuniyetle karşılandı.
28 Şubat`ta kapatılan 20 kadar vakıftan biri olan Milli Gençlik Vakfı`nın (MGV) dönemde 163 ayrılmaz gayrimenkul varlığına el konulmuştu.
Vakıfların çoğu idari kararla kapatıldıkları açılmaları için de Bakanlar Kurulu kararı yeterli olacak.
MAHKEMEYİ KAZANDIK AMA
MGV`nin avukatlığını da yapan eski Adalet Bakanı Şevket Kazan, `Nasıl bir prosedürle işleyecek bakmak gerekir. Ama ben açıklamayı olumlu buldum. MGV`nin kapatılmasının ardından DGM`de dava başlamıştı. Davayı kapattın ancak MGV`yi idari kararla kapattılar. Zannediyorum açılması da idari kararla olacak. Karar hükümetin tasarrufuyla yapılacak` diye konuştu.
MGV Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapmış Saadet Partisi Mahalli İdareler Başkanı İlyas Tongüç kararın geç kalınmış bir karar olduğunu söyledi. Tongüç şu yorumu yaptı:
GEÇ KALINMIŞ BİR ADIM
`Milletimizin dişinden, tırnağından biriktirerek bağışladığı ve milli, manevi değerlere önem veren bir nesli yetiştirmek için kurulan vakıflarımız maalesef ki haksız yere kapatıldı. Kapatıldığı yetmemiş gibi taşınmazlarına el konuldu. MGV`nin hakkının geri iade edilmesi ile ilgili atılacak adım güzel fakat çok çok geç kalınmış bir adımdır. 1999 yılından bu yana kapatılan MGV binaları artık kullanılmaz bir hale gelmiş vaziyette.`
Gelişmeyi olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Anadolu Gençlik Derneği Başkanı Salih Turhan ise şunları söyledi:
`28 Şubat`ta fişlemelerden, eziyetlerden en çok MGV çekti. Birçok şubesine, temsilciliğine, yurtlarına, evlerimize ayakkabılar çıkartılmadan 8-10 yaşındaki çocukların gözü önünde baskınlar yapıldı. Milletimizin verdiği mallara vakıf kapatılmak suretiyle el konulmuştur. Sadece mal iadesi değil kapanan vakıfların açılması da çok önemlidir. Milletin kendi katkılarıyla açılmış olan bu vakıflara iade-i itibarın verilmesi gerekir. İade-i itibar süreci çok gecikmesin.`
Kaynak : Yeni Şafak