TOKAT- Tokat`ta faaliyet gösteren TOKAD (Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği), Yer Altı Çarşısı üzerinde bir basın açıklaması yaparak, `yağma` olarak değerlendirdiği orman vasfını yitiren arazilerin satılmasını karara bağlayan 2-B yasasının iptal edilmesini istedi.

 

\"2-B Yağmasına Son!\" pankartı ile \"2-B Helal mi?\", \"Derelere HES-Kente Dönüşüm-Ormana 2-B\", \"2-B Yasası İptal Edilsin\", \"Kapitalist Saldırı Ülkeyi Yağmalıyor\", \"Sermayenin Son Hedefi Ormanlar\", \"Yağma Düzenine Son\" gibi dövizlerin taşındığı basın açıklamasında, Türkiye`nin son otuz yılındaki neoliberal dönüşüm politikalarında çılgın bir şekilde özelleştirilen fabrika ve diğer kurumlardan sonra sıranın ormanlara, tabiat varlıklarına geldiği ve sıkışan kapitalizme nefes aldırabilmek için şehirlerin, tabiatın yağmaya açıldığı, ifadeleri kaydedildi.

 

Araziler Hukuksuz Bir Şekilde İşgal Edildi

TOKAD adına basın açıklamasını okuyan Emre Karaca, Arazilerin hukuksuz bir şekilde nasıl işgal edildiği sorgulanmadan satılmak istendiğini, gecekondu sahiplerinin bu yasayla iki kere mağdur edilerek şehirlerin dışına çıkarılacağını diyerek sözlerini \"Ormanlar ve diğer doğal varlıklar korunmalı, üzerlerindeki işgaller hukuki çerçevede sonlandırılmalı iken hükümet tamamen tersini yapıyor. HES`lerle dereler, ırmaklar boğazlanıyor, tabiat zenginleşme hırsına kurban veriliyor. 2-B yağmasıyla sermayenin azgın iştihasına yeni yemler atılıyor. Ormanlar, meralar satılıyor, kiraya veriliyor. Artık gazetelerde yaylaların, otlakların şirketlere 49 yıllığına kiralandıklarını okuyoruz. 20 dönüm ve daha azı kadar olan zeytinlikler sırf patronlar yeni turistik tesis yapsınlar diye imara açılıyor. Göl ve baraj kenarlarının imara açılması için çalışmalar yürütülüyor.\" şeklinde sürdürdü ve \"Şişirilmiş ekonomilerini halkın zenginliklerini satarak ayakta tutmaya çalışanlar, satacak bir şeyleri kalmayınca ne yapacaklar?\" diye sordu.

 

Yakında Suyumuz, Ormanımız, Meramız Kalmayacak

Halk olarak 2-B yağmasına son verilmesini istediklerini ve şehirlerin, ormanların ve diğer doğal varlıkların dönüştürülerek, satılarak yok edilmesine karşı çıktıklarını söyleyen Karaca, \"Bu politikalara karşı çıkmazsak yakında suyumuz, ormanımız, meramız kalmayacak. Hükümetlere düşen, mera ve ormanları yeniden kazanmaktır, onları satmak değil.\" Karaca açıklamasını \"Daha nereye kadar hırslarınıza esir olacaksınız! Allah`ın bütün insanlar için yarattığı ortak nimetlere arsızca daha ne kadar el koyacaksınız! Ey bu nimetlere el koyanlar! Allah`a vereceğiniz hesabı düşünün!\" çağrısıyla tamamladı. (Osman İçli-İLKHA)