ADANA- Son günlerde gündemi fazlasıyla meşgul eden damacana sularıyla ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. İlk olarak 5 damacana şirketi üzerinde araştırmalar yapılmış, damacanalardan alınan numuneler kirli çıkınca Sağlık Bakanlığının bütün illerdeki il sağlık müdürlüklerine gönderdiği bildiriyle bütün damacana şirketleri mercek altına alınmıştı. 200`ün üzerinde şirketin su örnekleri laboratuar ortamında incelemeye alınmış ve ortaya korkunç bir tablo çıkmıştı. Sağlıklı diye içtiğimiz suların büyük çoğunluğu sağlıktan uzak ve içersinde taşıdığı mikropların birçok sağlık sorununa yol açabilecek nitelikte olduğu saptanmıştı. Yapılan araştırma da ismi geçen damacana şirketleri ısrarlı taleplerimize rağmen görüşmeyi reddetmiş ve kafalardaki soru işaretlerinin yoğunlaşmasına neden olmuşlardı.
 
Konu ile ilgili olarak İlke Haber Ajansı`na konuşan Tüketiciler Birliği Adana Şube Başkanı Ramazan Yıldız` " Sağlık Bakanlığının bu konu üzerinde hassasiyetle durması sevindirici tabi. Geç kalınmış olsa da iyi bir adım olduğunu düşünüyorum. Bakanlık hiçbir firma arasında ayrım gözetmeden Türkiye`deki bütün Damacana firmalarını incelemeye almış, son aldığımız bilgiler bu sayının 250`ye yaklaştığı yönünde inşallah kamuoyu bu konuda net bir şekilde bilgilendirilir ve vatandaşın kafasında herhangi bir soru işareti kalmaz. Tabi bu denetim sadece laboratuarla sınırlı kalmamalı dolum tesisleri tek tek denetlenmeli, hatta su satış noktalarının yasalara göre teşekkül ettirilip ettirilmediği de mercek altına alınmalı diye düşünüyorum" dedi.
 
Damacanalardaki bu araştırmadan sonra fırsatçılara da gün doğduğunu dile getiren Yıldız, " Yine aynı firmalarla ilişkili olan su arıtıcısı sattıklarını söyleyen birileri de bu durumu fırsata çevirmek istiyor. Bunlarda denetim altına alınmalı sattıkları su arıtma cihazlarıyla ilgili yeterli servis alt yapısına sahip olmayan bu firmalar arıza olması durumunda vatandaşı mağdur ediyorlar. Tüketicilerimizin dikkatli olmaları gerekir, hükümetimizde bu konuda gereken önlemi almalı" şeklinde konuştu.
 
Tüketicilere seslenen Yıldız, " Vatandaşların Sağlık Bakanlığının sitesini takip etmeleri gerektiğini ve sağlıksız su sattığı laboratuar incelemeleriyle kanıtlanmış ve bu şekilde deşifre olmuş damacanalardan uzak durmalarını gerektiğini düşünüyorum. Tüketicilerimizde şöyle bir kanı da oluşmamalı, artık bütün damacanalar kirli o zaman hiçbirini almıyorum demeleri doğru olmaz. Bakanlığın sitesine bakılıp deşifre olanlar alınmamalı, kurunun yanında yaş da yakılmamalı. Gerçekten bütün sağlık koşullarını taşıyan firmalar da vardır, o firmalardan alışveriş yapılmalı" dedi.
(Mustafa Çiçek-İLKHA)