GAZİANTEP - Başpınar Organize Sanayi bölgesinde bulunan Tekstil fabrikalarında çalışan binlerce işçi maddi ve sosyal haklarının karşılanabilmesi için 4 gündür grevdeler. Canan Tekstil, Gürteks, Gür İplik ve Motif iplikte çalışan binlerce işçi insanca yaşama taleplerinin karşılanabilmesi için 4 gündür fabrika önlerinde yatıp kalkıyorlar.


Gece Gündüz Kanımızı Emiyorlar
Canan Tekstil işçileri sözcüsü Hacı Emir, gece-gündüz,tatil-bayram demeden çalıştırılarak sömürüldüklerini ifade ederek, maddi manevi sıkıntı çektiklerini söyledi. Emir, "Cuma namazlarına gidemiyoruz, Bayram namazlarını fabrikanın içinde kılıyoruz. Bütün çabalarımıza rağmen inanca taleplerimizi kabul etmediler. Bizlerde derdimizi anlatmak için sokağa döküldük ve işi bıraktık. Bayram günü bile çalıştırdılar, Gece-gündüz demeden bizleri çalışırdırlar, kanımızı emdiler, bunun üstüne birde hakkımızı vermediler" dedi


İş bırakmalarının tek nedeni insanca bir yaşam talebi olduğunu belirten Emir, "istediğimiz ailemizi geçindirebilecek bir ücret ve sosyal haklarımız. Bunun dışında bir şey istemiyoruz. Kimseye karşıda özel bir kastımızda yok. Art niyetimizde yok, biz hakkımızı istiyoruz" diye konuştu.


Her Yıl Bir Fabrika Açıyorlar
Hüseyin Cihan ise "İşçi hakkını talep edince para kazanamıyoruz diyen patronlar, her yıl bir fabrika açıyor. Bizim hakkımıza gelince vermiyorlar. Böyle adalet olmaz" dedi.



Ekonomideki Büyüme İşçiye Yansıtılmıyor
İşçilerden Mahmut Toprak da hükümet yetkililerce dillendirilen ekonomik büyümenin işçilere yansıtılmadığını ifade ederek yetkililer açıklamalar yapınca `Ekonomide Çin`den sonra ikinci durumdayız. İhracatta öncüyüz` diyorlar. Peki bu emekçiye ne kadar yansıdı, işçi emekçi evine ne kadar ekmek götürüyor diye kimse sormuyor. Kimse işçiye değer vermiyor. Günlerdir burada grevdeyiz, binlerce insanın İnsani talepleri görmezden geliniyor" dedi.


İnsanca Yaşamak İstiyoruz
Gürteks İşçilerinin Sözcüsü Mehmet Doldurmaz ise İnsanca yaşamak istediklerini belirterek; "Sadece 705 TL askeri ücrete çalıştırılıyoruz. Daha önce verilen ikramiyeler de kesildi. Bizlere zoraki mesai dayatılıyor. Mesaiye gelmeyen arkadaşlara baskı uygulanıyor. Tutanak tutularak tazminatından vaaz geçilmeye zorlanıyor. Bayram mesaisine zam vermiyorlar, Pazar günleri 12 saat çalıştırıyorlar. Kısacası eziliyoruz. Artık ezilmekten bıktık. Bizlerinde insan gibi yaşamaya hakkımız var, bunu anlatmaya çalışıyoruz" dedi.


Yetkililere seslenen Doldurmaz,"Gerek devletten gerekse de işverenlerden şunu öğrenmek istiyoruz; Bu askeri ücretle geçinilir mi? 700 TL ile 300 TL ev kirası vererek nasıl geçineceğiz? Her arkadaşımızın en az üç çocuğu var, bunları beslemek zorunda bu ücretle nasıl bunları geçindirelim?"dedi. (Şefik Mert-İLKHA)