VAN- Peygamber Efendimizin(as) hayatında önemli bir yeri olan İtikâf sünneti günümüzde ne yazık ki unutulmaya yüz tutmuş durumda. İtikâf sünnetini hatırlama ve hatırlatma adına İlke Haber Ajansına konuşan Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas itikâfın gerekliliğine vurgu yaptı.
İtikâf kelimesinin tanımını yaparak sözlerine başlayan Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, \"Peygamber Efendimizin (sav) ramazanın son 10 gününü dünyevi meşgalelerle ilişkisini kesmiş ve mescitte ibadetle meşgul olmuştur. Biz buna itikâf diyoruz. Tabi bunun çeşitli şartları vardır. Bunlar; camide olması, dünyevi meşgalelerden uzak olması gerekiyor. İtikâfın amacı ise tefekkürdür. Efendimizin (sav) Ramazan`ın son 10 gününü ibadetle geçirdiğini ve ibadet dışında başka işlerle meşgul olmadığını Hz Aişe`nin (ra) rivayet ettiği hadisi şeriften öğreniyoruz. Ne diyor Hz Aişe radiyallahu anhâ \"Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem, ölünceye kadar Ramazan`ın son on gününde itikâfa girerdi. Ondan sonra hanımları da iti¬kâfa girdiler.\" diyor. Hatta Hz Aişe annemiz bunu anlatırken `eteklerini toplardı` tabirini kullanıyor. Bu da Allah Resulünün(as) başka bir işle meşgul olmadığını gösteriyor. Yani dünya meşgalesi ayaklarına dolanmasın diye dünyadan elini eteğini çekerdi. Kur`an-ı Kerimde itikâfın meşruiyetiyle ilgili olarak Bakara Suresinde \"Siz mescidlerde itikâfta iken
\" tabirinden anlaşılıyor ki itikaf meşrudur ve peygamber efendimiz(as)` de yapmıştır.\" dedi.
\"İtikâf Şafii Mezhebinde Sünnet, Hanefi Mezhebinde ise Farzı Kifayedir\"
İtikâfın Şafiilerde sünnet, Hanefi`ler de ise farzı kifaye olduğunu belirten Müftü Nimetullah Arvas, \"İtikâf Şafii mezhebine göre sünnettir. Hanefi mezhebine göre farzı kifayedir. Yani bir beldede en az bir kişinin mutlaka itikâfa girmesi gerekir. Hiç kimse girmese o memleket adına oranın müftüsünün girmesi gerekir. İtikâf, Ramazan`ı Şerif`in son 10 gününü, kadınlar evde(mescit olarak kullanılan bir bölümde), erkekler ise mescitte, mescidin bir bölümünde veya mescit hükmünde olan bir yerde, ibadet ve itaatin dışında ihtiyacı olan yeme içme ve abdest haricinde tamamen kendisini diğer dünyalık meşgalelerden uzak tutmasıdır. İtikâf, Kadir Gecesi de bu son on günde olduğu için daha da önem arz ediyor. Çünkü Kadir Gecesi`nin de son 10 günün tekli gecelerinde olduğunu düşünürsek itikâf yapan bir kişi aynı zamanda Kadir Gecesi`nin de feyzinden, bereketinden de faydalanmış olacaktır.\" şeklinde konuştu.
\"Kim Allah Rızası İçin İtikâf Yaparsa Onunla Cehennem Arasında Üç Hendek Oluşur\"
Allah Resulü`nün (sav) \"Kim Allah Rızası için itikâf yaparsa onunla Cehennem arasında üç hendek oluşur.\" Hadisi şerifini hatırlatan Arvas, \" İtikâf son 10 gün içinde yapılmalıdır. Bazı âlimler itikafın bir gün bir gece olduğuna dair içtihat bildirmişlerdir. Ancak tavsiye edilen Ramazan`ın son 10 günleri ve camilerde yapılmasıdır. İtikâfta yapılması gerekenler namazlarını cemaatle kılmalı, dua, zikir, tefekkür, Kur`an okumakla zamanını geçirmeli ihtiyaç dışında dünya kelamı etmemeli, ayrıca itikâfa giren bir kimse itikâfı bozacak davranışlarında kaçınmalıdır.\" diyerek itikâfla ilgili tavsiyelerde bulundu.
\"Bu Yıl Merkez Çayüstü (Seyyid Battal Gazi) Camiinde İtikâfa Girilecek\"
Arvas, itikâf sünnetinin unutulan sünnetler arasında olduğunu söyleyerek, \"Sizinde belirttiğimiz gibi itikâf sünneti unutulmaya yüz tutmuş bir sünnettir. Bizler bunun unutulmaması adına geçen sene Hüsrevpaşa Camii ve değişik camilerde itikâfa giren kardeşlerimiz oldu. Bu yılda bizlere müracaat eden kardeşlerimize Abdurrahman Gazi Mahallesi`nde bulunan Çayüstü (Seyyid Battal Gazi) Camii`nde Cami İmam hatibi Metin Özlü gözetiminde itikâfa girebilecekler. Ayrıca isteyen vatandaşlarımız istedikleri camilerde itikâfa girebilirler.\"diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)
Kaybolmaya Yüz Tutmuş Sünnetlerden \"İtikâf \"
Allah Resulü(as)` in tavsiye ederek devam ettiği ve günümüze ulaşmasına rağmen unutulmaya yüz tutmuş sünnetlerden biri olan İtikâf sünnetini Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas ile Konuştuk.
11.08.2012 11:36:02 / Güncel