AĞRI- Yeniden düzenlenen Ağrı Ziraat Odası hizmet binası ile Toprak Analiz laboratuvarının açılışına katılan Bakan Eker, Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı`nda Ağrı`da sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Eker, Ağrı için AB destekli yeni bir projenin müjdesini verdi.

Ağrı Polisevi`nde sivil toplum kuruluşları ile kanaat önderlerinin katılımıyla düzenlenen toplantıya katılan Bakan Eker; \"Biz sadece hayvansal üretimi ve hayvancılık faaliyetini değil, aynı zamanda tarıma dayalı sanayinin gelişmesini istiyoruz\" dedi. Toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede ve Türkiye genelinde tarımın kalkınması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Bakan Eker, tarımda daha ileriye gitmek için her ilde benzeri toplantılar düzenlediklerini belirterek; \"Ağrı ili \"Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı\" nedeniyle bir araya geldik. Gittiğimiz illerde bu tür toplantılar öncesi bakanlığımız bürokratları, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini dinlerler. Toplantıda o ilin sorunları dile getirilerek, öneriler konuşulur. Biz de daha sonra söz konusu sıkıntıları bu toplantılarda değerlendiririz. Biz sadece hayvansal üretimi ve hayvancılık faaliyetini değil, aynı zamanda tarıma dayalı sanayinin gelişmesini istiyoruz. Tarıma dayalı sanayi gelişirse istihdam artar. Yani işsizlik ortadan kalkar.\" şeklinde konuştu.

Ağrı`da verilen hibe destekleri sayesinde yapılan tesislerde 190 kişinin çalıştığını belirten Bakan Eker, AB ile birlikte yeni bir hibe proje çalışmasını hayata geçireceklerini ifade etti. Söz konusu çalışmaların hayata geçmesiyle birlikte desteklenen projelere AB`nin de hibe katkısının olacağının altını çizen Bakan Eker; \"Avrupa Birliği`nin de destekleyeceği yeni hibe projesi çok önemli. Bu bütün Ağrılıları çok ilgilendiriyor. Hatta Ağrılı olup, şehir dışında yaşayan işadamlarını da ilgilendiriyor. Bir miktar gücü olan herkese büyük bir imkan. Et üretimi, süt üretimi, et işlenmesi, süt işlenmesi, kırsal turizm ve yöresel ürünler gibi bu başlıklar altında yapılacak yatırımlarda 3 milyon avroya kadar yani 6,5 ile 7 milyon lira arasında hibe uyguladık. Yüzde 50, yarı yarıya hibe veriliyor. Erkek eğer 40 yaşın altındaysa, 10 puan daha hibe veriliyor. Bu ilave istisnadan kadınlar da faydalanıyor.\" açıklamalarında bulundu.

Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Ağrı Valisi Ali Yerlikaya, Ağrı Milletvekilleri Mehmet Kerim Yıldız, Ekrem Çelebi, Belediye Başkanı Hasan Arslan, İ.Ç. Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı. (Ramazan Zeren-İLKHA)