İSTANBUL- İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğretim üyeleri tarafından oluşturulan müze niteliğindeki koleksiyonlar, İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet tarafından başlatılan \"İÜ Müzeleri Projesi\" kapsamında \"Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylı müze\" statüsüne kavuşturuluyor. İstanbul Üniversitesi`nin en büyük değerlerinden olan müzeler ile ilgili yaklaşık 3 yıldır sürdürülen çalışmalar, oluşturulan müze niteliğindeki Jeoloji Koleksiyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilerek müze statüsüne kavuşturuldu ve resmen \"İstanbul Üniversitesi Jeoloji Müzesi\" adını aldı.
Müze ve Kültür Miraslarının Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (MÜZEYUM) Müdürü Prof. Dr. Fethiye Erbay`ın yönetiminde yürütülen çalışmalarla İstanbul Üniversitesi bünyesindeki diğer koleksiyonlar da sırayla uluslararası standartlarda düzenlenerek ziyarete açılacak.
Müzelerin önemine dikkat çeken İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul Üniversitesi`nde bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, \"Geçmiş ile gelecek arasında köprü kuran müzeler, kütüphanelerle birlikte toplumun geçmişle ilgili belleğini oluşturur. Üniversitelerde müzelerin olması, eğitim kurumunun gelişimini göstermesi açısından önemlidir. Müzeler, bulundukları eğitim kurumlarına saygınlık da sağlamaktadır. İstanbul Üniversitesi Kültür ve Sanat Envanteri olarak katalog çalışmalarımız sürüyor. Şu ana kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı`ndan özel müzeler kapsamında resmi olarak onaylı tek müzemiz İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Müzesi idi. İÜ Jeoloji Müzesi resmi olarak onaylı ikinci müzemiz oldu. Üniversitemiz bünyesindeki diğer müze niteliğindeki koleksiyonların da resmi onay alması için çalışıyoruz\" şeklinde konuştu.
İstanbul Üniversitesi Jeoloji Müzesi
İstanbul Üniversitesi Jeoloji Müzesi`nde ilk koleksiyonların oluşturulması Vefa`daki Jeoloji Enstitüsü`nün ilk kuruluş yılı olan 1915 yılına kadar uzanır. Müzede, Jeoloji Enstitüsü bünyesinde yabancı öğretim üyelerinin destek ve teşvikiyle oluşturulan zengin koleksiyonlar (fosil, mineral, kayaç), son Osmanlı padişahlarından 2.Abdülhamid`e ait kadife kutu içinde korunan değerli mineral koleksiyonu ile jeoloji kitap ve malzemeleri sergileniyordu. Zeynep Hanım Konağı yangını, müze ile birlikte tüm koleksiyonların yok olmasına neden oldu. Yangından dolayı jeoloji eğitimi de kısıtlı olanaklarla Süleymaniye`de, Biyoloji Enstitüsü`nde devam etti. 1946 yılında Fen Fakültesi çatısı altında başlayan jeoloji eğitimi ile birlikte müze çalışmalarına tekrar başlandı. Müze için görsel örneklerin sistematik ve tematik sergilenmesi için masif ahşap dolaplar yaptırıldı, yurt dışından fosil-mineral örnek ve koleksiyonları satın alındı, dönemin bilimsel çalışmalarına ait örnekler derlendi. 1990 yılına kadar Beyazıt Yerleşkesi Fen Fakültesi içinde yer alan Jeoloji Müzesi, 1991 yılında Avcılar Yerleşkesi`ne taşındı. 2000 yılına kadar kapalı kalan Jeoloji Müzesi, Prof. Dr. İzver Özkar Öngen`in proje yürütücülüğünde İstanbul Üniversitesi Araştırma Fonu`nun desteğiyle Mühendislik Fakültesi tarafından yeni bir düzenlemeye tabi tutuldu. Mühendislik Fakültesi binasının deprem güçlendirme çalışmaları nedeniyle kısa bir süre dondurulan proje, 2003 yılında tamamlandı.
Büyük Teşhir Salonu, Özel Koleksiyonlar Odası ve Laboratuarlar olmak üzere üç bölümden oluşan müzede, iz, bitki, zengin mikro, omurgasız (invertebrata) ve omurgalı (vertebrata) fosil koleksiyonları, minarel, kayaç (magmatik, metamorfik ve sedimenter), kömür örnekleri ve jeolojinin çeşitli bilim dallarına ait eğitim amaçlı posterler yer almaktadır.
Jeoloji Müzesinde Sergilenen Koleksiyonlar
Türkiye Nummulitleri ve Çeşitli Mikrofosil Koleksiyonları (Prof. Dr. Atife Dizer, 13.465 adet)
Trakya (Pınarhisar) - Çanakkale (Çan) Balık Koleksiyonu (Dr. Neriman Ülkümen Rückert, 518 adet)
Kocaeli - Triyas Ammonitleri (Dr. Ülker Yurttaş Özdemir, 117 adet)
Bilecik - Jura Ammonitleri (Jeolog Yalçın Granit, 241 adet)
GD Anadolu Graptolitleri (TPAO, 94 adet)
Zonguldak Karbonifer Florası (Prof. Dr. Samime Artüz, 114 adet)
Kişiye özel bağışlanmış eğitim amaçlı mineral koleksiyonları
(Yasir Çelik - İLKHA)