Okullardaki Kur'an-ı Kerim ve siyer gibi seçmeli ders uygulamasının öğrenciler tarafından yanlış algılandığına dikkat çeken Şanlıurfa Genç Düşünce Akademisi Derneği Başkanı Ahmet Ergün, öğrencilerin bu dersleri sadece ders geçmek için seçtiklerini ve bu derslerde not uygulamasının da kaldırılması gerektiğini belirti.

Kendi manevi ve ahlaki değerlerimiz olan ve aynı zamanda uhrevi olarak ebedi bir hayat yaşayacağımız Kur'an-ı Kerim ve Hazreti Peygamber'in hayatını çok iyi bilmemiz gerektiğine vurgu yapan Ergün, bu konuda öğretmen, öğrenci ve velilere bazı önerilerde bulundu.

Ergün, "21'inci yüzyıl diye tabir ettiğimiz günümüzde, gerçekten emperyalist güçlerin ve deccalizmin, İslam dünyasına yönelik İslam'ın olduğu her yerde, inançlı insanlara yönelik saldırıları var. Bu saldırıların gerek askeri düzeyde ve gerekse de toplumsal ifsat, plan ve projelerle bir hedefleri vardır. Bu hedeflerine ulaşmak için bayağı bir çaba gösteriyorlar." dedi.

"Peygamber Efendimizin hayatını çok iyi bilmemiz gerekiyor"

Karanlık odaklara karşı anne ve babaların dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Ergün, "Kur'an-ı Kerim'de Allah-u Teâla'nın beyan ettiği gibi;  'Onlar nesli ve ekini ifsat ederler, bozarlar.' Deccalizmin günümüzdeki hedefi budur. Bunların karşısında toplum, birey, anne veya baba olarak çocuklarımızı, bu tür ifsat hareketlerinden korumak için gayret içinde olmamız lazım. Kendi manevi ve ahlaki değerlerimiz olan ve aynı zamanda uhrevi ve ebedi bir hayat yaşayacağımız, inancımız gereği Kur'an-ı Kerim ve onun pratiği olan Hazreti Peygamber Efendimizin hayatını çok iyi bilmemiz gerekiyor. Sadece bilmek değil; onu anlamak, anlamlandırmak ve hayatımıza tatbik etmemiz lazım. Bunun için de elbette öğrencilerin tatile girdiği 2-3 aylık dönemlerde gittikleri camilerde aldıkları dersler yetersiz kalıyor. Kur'an'ı sadece yüzünden okumak değil;  anlamak, anlamlandırmak ve hayatımıza geçirerek pratize etmek gerekir." dedi.

"Seçmeli derslerde not uygulaması olmamalıdır"

Yaptığı gözlemlere göre seçmeli derslerde not uygulamasının yanlışlığına değinen Ergün, "Okullarda Kur'an ve siyer gibi dersler seçmeli ders olarak seçilebilir, seçilmesi de önemlidir. Öğrenciler bu seçimi yaptıktan sonra önemli olan manevi değerlerimizi, uhrevi bir amacı olan yüce kitabımızın ve peygamberin hayatını, sırf geçer not almak ve sınıfı geçmek için değil, çalışılması gereken bir ders olarak algılamaktır. Aksi halde öğrencinin, hayatı anlamak, anlamlandırmak ve hayatına geçirmek gibi bir derdi, bir düşüncesi söz konusu olmaz. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığına seçmeli ders olarak bu dersleri koyduğu için çok teşekkür ediyoruz ama bunların notunun olmaması gerekir." ifadelerini kullandı.

"Seçmeli ders öğretmenleri öğrencilerin bakış açılarını değiştirmek için belli bir çaba içerisine girebilirler"

Okullardaki seçmeli ders uygulamasının öğrenciler tarafından yanlış algılandığını belirten Ergün, "Kur'an-ı Kerim ve siyer dersinin geçer notlu olması, öğrencilerin bakış açısı veya algılarını değiştirir. Seçmeli dersler; diğer derslerde notları zayıf olduğunda, sadece sınıfı geçmek tercih ediliyor. Onun için 21 Şubat'a kadar velilerin, çocuklarını en azından seçmeli dersler ile tanıştırmaları ve belli bir bilinç içerisinde çocuklarının bakış açısını değiştirmeleri gerekir. Seçmeli ders öğretmenleri de öğrencilerin bu bakış açılarını değiştirmek için belli bir çaba içerisine girebilirler. Ne kadar yeterli olur, ne kadar başarılı olur? Sonuçlarına bakarak tartışılır." ifadelerini kullandı.

"Seçmeli dersler; ahlaki ve temel değerler kategorisine alınmalı"

Öğrencilerin Kur'an-ı Kerim ve siyer gibi dersleri inancı ve yaratılış amacı doğrultusunda seçmesi gerektiğini vurgulayan Ergün, "Milli Eğitim Bakanlığı bu dersleri geçer not grubundan çıkarsa, ahlaki dersler ve temel değerler kategorisine alırsa öğrenciler, 'Bu dersin notu yoksa niçin ben bunu öğreniyorum? Demek ki, ben bir Müslümanım, bu Müslümanların kitabıdır, diğeri de pratiği olan Peygamberin hayatıdır. Bunun bir gayesi ve amacı vardır. Ben bu derslere sınıfı geçmek için değil; yaratılış gayesini, bu dersleri öğrenmem gerekiyor.' der." diye konuştu.

Ergün, "Bu yöntemin daha etkili olacağını düşünüyorum. Milli Eğitim Bakanlığının seçmeli derslerle ilgili not konusunu gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyorum. Velilerimizin de iki dünya saadetini inşa edecek Kur'an-ı Kerim ve Peygamberimizin hayatı konusunda duyarlılık göstermeleri gerekiyor. Bu konuda ciddi anlamda gün geçtikçe bizim neslimiz gerçekten ifsat ediliyor, talan ediliyor, yok edilmeye çalışılıyor.  Bunu nasıl yapıyorlar? Kendi temel değerlerini, inanç değerlerini elinden alarak, içi boş, kendi amaç ve hedeflerine uygun bir şekilde yönetecek insanlar inşa ediyorlar. Bunun için de kendi asli değerlerinden koparmak için plan ve projelerini başarılı bir şekilde yürütüyorlar." şeklinde konuştu. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)