Resmi Gazete'de 4 Ocak 2012 tarihinde yayımlanan 28163 sayılı "Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği" doğrultusunda, Diyarbakır'daki fırınlarda ekmek üretimi, dağıtımı ve satışı aşamalarında görev yapan personel ve iş yeri sahiplerine eğitim verildi.
5-12 Şubat 2019 tarihlerindeki eğitim toplantısı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün belirlemiş olduğu eğitimde; el yıkama, maske ve bone kullanımı, temizlik ve dezenfeksiyon maddelerinin kullanımı başta olmak üzere hijyen ve sanitasyonla ilgili genel tanımlar, gıdalardaki zararlı maddeler, bulaşma ve bozulmalar, personel, iş yeri ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, fırınlarda HACCP ve iyi hijyen uygulamaları, gıda infeksiyonu ve zehirlenmeleri ile ekmek ve ekmek çeşitleri mevzuatı gibi konular anlatıldı.
Ayrıca; ekmeklerin satıcı tarafından tüketiciye verilmesi, müşterinin ürüne dokunmaması ve ekmeğin satışa sunulduğu dolapların, tezgâhların ve ekmek kasalarının açıkta bırakılmaması gerektiği vurgulandı.
Toplantıda katılımcılara hitap eden Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla ekmeğin üretildiği fırınlara, unlu mamul ve sade pide üretim yerlerine yönelik bu eğitimlerin önemli olduğunu söyledi.
Atalar, "2018 yılında ekmek ve ekmek çeşitleri, sade pide ve unlu mamuller üreten 596 adet işletmeye bin 32 adet denetim gerçekleştirildi. Denetimler, iyi hijyen uygulamaları dikkate alınarak 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde yapıldı. Denetim esnasında karşılaşılan olumsuzluklar karşısında öncelikli olarak gıda üretim iş yerini uyarıcı ve rehabilite edici davranılıyor." dedi.
"Ekmek, hayatımızın temel parçalarından biridir"
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Eryılmaz ise insan sağlığının her şeyden önce geldiğini kaydederek, "İnsanların huzur, mutluluk ve refah içinde yaşamaları için çalışmalar yürütüyoruz. Bugün burada yapılan eğitimin amacı da budur. Bundan önce yapılan eğitimlerin gayesi de budur. Esnafımızın bu konuda dikkatli olmasını istiyoruz. Denetimlerdeki amaç, hem sizin hem toplumun tüm bireylerinin daha sağlıklı gıdalara ulaşmasıdır. Bizim için ekmek önemli, hayatımızın en temel parçalarından bir tanesidir. Dolayısıyla bu konuda hepimizin dikkatli olması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Yenişehir Belediyesi personeli Mustafa Gers tarafından katılımcılara, Belediyelerde İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ile ilgili mevzuat kapsamında bilgilendirme yapıldı.
Atalar ve Eryılmaz, eğitim sonunda yapılan sınavda 100 üzerinden en az 70 puan alarak Hijyen Eğitimi Belgesi'ne hak kazanan fırın çalışanlarına belgelerini verdi.
Eğitim toplantısına; Atalar, Eryılmaz, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Mehmet Hüseyinoğlu, Gıda ve Yem Şube Müdürü Berna Duman Aydın, şube müdürlüğünde görevli gıda kontrol görevlileri ile 1001 fırıncı esnafı ve çalışanları katıldı. (Hamza Adiyaman - İLKHA)