Akan, 3 yaşından küçük çocukların ise televizyon başında 20 dakikadan fazla kalmaması gerektiğini kaydetti. Anne-babanın çocuğun televizyon izlemesi konusunda bir plan yapmasını isteyen İl Sağl ık Müdürü Akan, "Bu planda çocukla bir günde kaç saat, bir haftada kaç gün, hangi programları izleyeceği konularında birlikte karar almalıdır.

Televizyon, planlanan programa uygun olarak açılmalı, program bittiğinde kapatılarak, çocukla program hakkında konuşulmalıdır. Bu yaklaşım, çocuğun, izlediklerinden daha çok faydalanmasına yardımcı olacaktır.

Anne-baba, televizyonu çocukla birlikte seyretmelidir. Çocuğu bilinçli bir televizyon izleyicisi yapmak için, programın içeriği ile ilgili bazı temel bilgileri verip, çocuğun sorduğu sorulara cevap vermelidir" dedi.

TV, ÖDÜL VEYA CEZA OLARAK GÖRÜLMEMELİ
Çocuğa izlediğinin yalnızca bir film, hikaye olduğunun anlatılması gerektiğinin altını çizen Akan, anne-babanın, çocuğun televizyon seyredip seyretmemesine, programın ya da çizgi filmin çocuğa uygun olup olmadığına karar vermesi gerektiğini dile getirdi. Çocuk i çin uygun olmayan programı neden izlememesi gerektiğinin çocuğa açıklanmasının yararlı olduğuna dikkat çeken Akan`a göre, sürekli kanal değiştirmek küçük yaştaki çocuğun konsantrasyonunu bozuyor.

Televizyonun ortak seyredilebilecek bir odaya konulmasını tavsiye eden Akan, şu tavsiyelerde bulundu:
"Evdeki diğer odalara televizyon (özellikle yatak odasına) konulmamasına dikkat edilmelidir. Televizyon konulan odadaki eşyalar televizyonu merkez yapmayacak şekilde düzenlenmelidir. Çocuğa televizyon seyrettirilmesi veya seyrettirilmemesi ödül ya da ceza olarak kullanılmamalıdır.

Anne ev işleriyle uğraşırken, çocuğu, televizyondan başka uğraşlarla ilgilenmesi için yönlendirmelidir. Anne-baba çocuğun televizyon seyretmesi yerine, arkadaşlarıyla bir araya gelmesi, oyun oynaması, resim yapması, spor yapması, kitap okuması, şarkı söylemesi gibi ev içi ve ev dışı aktiviteleri desteklemelidir. Çocuk, bu aktivitelere yönlendiğinde övülmeli, takdir edilmelidir.

Anne-baba televizyonu, çocuğun uslu durması, ağlamaması için kullanmamalıdır. Çocuğun, reklamlarda görüp istediği ancak ona uygun olmayan maddelerin neden alınamayacağını çocuğa anlatmalıdır. Anne-baba televizyon seyretmek yerine kitap okuyarak, müzik dinleyerek, spor yaparak bir hobi ile ilgilenerek, çocuğa bu konuda iyi bir emsâl olmalıdır."