ADANA - Ramazan bayramı yaklaşıyor. Fırsatçılar da boş durmuyor. Adana Tatlıcı ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Metin Taylancı da Ramazan Bayramı öncesi merdiven altı üretim yapan şekerlemecilere karşı vatandaşları uyardı.

Taylancı, özellikle Ramazan Bayramı`nda yoğun olarak tüketilen tatlıdan, şekerlemeye, lokumdan çikolataya, dondurmaya ve keke kadar yüzlerce üründe insan sağlığını olumsuz etkilediği öne sürülen NBŞ olarak bilinen mısır şurubundan elde edilen tatlandırıcılar kullanıldığını, bu şurubun kullanıldığı ürünlerin ucuz olması sebebiyle de alım gücü düşük vatandaşlar tarafından rağbet gördüğünü belirtti. Bu gibi ürünlerin sadece bayramlarda ortaya çıktığını belirten Taylancı, çarşı-pazar tezgâhlarında 3-5 TL`ye satılan çikolata ve şekerlemelerin kimyasal boya, tatlandırıcı ve metal içerdiği için insanlarda başta obeziteye bağlı olmak üzere, kanser, karaciğerde yağlanma ve daha birçok hastalığa neden olabileceğine dikkat çekti.

Vatandaşların şekerleme ürünleri alırken öncelikle sağlıklarını düşünmesini ve sokaklarda satılan ucuz şekerlerden uzak durmaları gerektiğinin altını çizen Taylancı şunları söyledi: \"Tüketiciler bir denetçi olarak biraz daha duyarlı olmalı, önüne gelen her ürünü kabul etmemeli ve aldığı ürünle ilgili bir tereddüdü varsa bunu soruşturmalıdır. Üründe fiyat farkı çok bariz ise alırken bir kere daha düşünmelidir. Vatandaşlarımız özellikle ambalajı açılmış, rengi solmuş, deforme olmuş çikolata, lokum, akide şekeri gibi ürünleri kesinlikle almamalıdırlar. Bu tür ürünler alınırken denenmeli, mümkünse ağızda biraz bekletilip tadı alınarak yenmelidir. Tüketildiğinde genzi yakan ve midede rahatsızlık yaratan şekerlemelerden uzak durulmalıdır.\" (Hakan Özbay - İLKHA)