EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılı Aralık ayına ait “Süt ve Süt Ürünleri Üretimi”  istatistiklerini açıkladı.

Ticari süt işletmelerince Aralık ayında 768 bin 714 ton inek sütü toplandı.

Toplanan inek sütü miktarı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,3 azaldı.

Aralık ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 140 bin 734 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre %11,3 azalış gösterdi. İnek peyniri üretimi 58 bin 43 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %0,6 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 793 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %120,7 arttı.

Yoğurt üretimi 89 bin 377 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %4,5 azaldı. Ayran üretimi ise 53 bin 631 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %5,3 azalış gösterdi.

Aralık ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,4, protein oranı ise ortalama %3,1 olarak tespit edildi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Aralık ayında bir önceki aya göre %1,5 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,3 azaldı.