"Teşkilatın, Parlamento`ya karşı daha şeffaf olmasını, ayrıca istihbaratların çalışmalarını daha yakından takip etme imkânı sağlanmasını istiyorum." diyen Friedrich, istihbaratın yeniden yapılandırılması konusunda eyalet içişleri bakanları ile yapacağı görüşmede Federal Anayasa Koruma Teşkilatı`na (BfV) daha fazla yetki verilmesini talep edeceğini belirtti. Böylece BfV`nin çalışma tarzının Federal Suç Dairesi`ninkine (BKA) benzeyebileceği dile getiriliyor. Bakan Friedrich ancak muhbirlerin tek merkezden idare edilmesine ve BfV`nin Köln`deki merkezinin başkent Berlin`e taşınmasına karşı çıktı.
Federal Polis`in yönetimini değiştirerek eleştirilere maruz kalan Friedrich, Federal Polis Teşkilatı ile BKA`nın birleştirilmeyeceğini söyledi. Friedrich`in selefi şimdiki Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, bu iki kurumun birleştirilmesi için adımlar atmıştı. Friedrich, 40 bin çalışanıyla Almanya`nın en büyük güvenlik birimi olan Polis Teşkilatı`nın Başkanı Matthias Seeger`in yerine Dieter Romann`ı, yardımcıları olarak Jürgen Schubert ve Franz Palm`ı atamıştı.
BKA`YA YENİ BAŞKAN ARANIYOR
Federal İçişleri Bakanlığı, Federal Suç Dairesi (BKA) Başkanı Jörg Ziercke`nin emeklilik yaşını doldurduğundan yerine yeni bir isim arıyor. Federal Polis Teşkilatı`nın yönetimini değiştirerek eleştirilere maruz kalan Friedrich, Süddeutsche Zeitung`un haberine göre aylardır süren Ziercke`ye halef arayışı başarısız oldu. Ziercke, 18 Temmuz`da 65 yaşına girmesine ve emeklilik yaşının geçmesine rağmen görevine devam ediyor. Hıristiyan Sosyal Birlik Partili Bakan Friedrich, Ziercke`nin görev süresini bu yılın başında NSU olayının patlak vermesinden dolayı uzatmıştı. BKA, aşırı sağcı terör hücresinin işlediği cinayetleri araştırıyor. Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach, 2004 yılından bu yana BKA`yı yöneten Ziercke`nin görevinin bir veya iki yıl daha uzatılması gerektiğini söyledi.
(CİHAN)