Bitlisli çiçekçilerin umudu bahar mevsimi. 6 ay geçen ağır kış şartlarında iş yapamayan çiçekçiler, işlerinin açılması için bahar mevsimini bekliyor. Bitlis'te çiçekçiliğin çok zor olduğunu dile getiren ve 17 yıldır çiçekçilik yapan Mehmet Bakır Güzeltaş, Bitlis şartlarında çiçekçilik yapmanın çok zor olduğunu söyledi.

En çok özel günlerde ve kurum amirlerinin değişiminde çiçeğe rağbet olduğunu belirten Güzeltaş, "17 yıldır bu işi yapıyorum. Bitlis'te çiçekçilik yapmak biraz zor bir iştir. 6 ay kış olması, bazı bitkilerin burada yetişmemesi bir sorun ve mezat olmadığı için de çok sıkıntı çekiyoruz. Öğretmenler günü, anneler günü gibi özel günler olmazsa, vali, kurum amirleri, belediye başkanları değişimi olmazsa baya sıkıntı çekeceğiz. Batı illerini baz alırsak Bitlis şartlarında çiçekçilik yapmak çok zor." dedi.

"Yazın biriktirdiklerimizi kışın dağıtıyoruz"

İkliminden dolayı sadece bazı çiçek türlerini satabildiklerini dile getiren Güzeltaş, "Burada istediğiniz çiçek türünü bulamıyorsunuz. Buranın iklimine elverişli olmadığı için belli başlı çiçekler getirebiliyoruz. Orkide, antoryum, kazandibi, spat tarzı çiçekler getirebiliyoruz. Binin üzerinde çeşit var. Biz, buraya en fazla 20 çeşit getirebiliyoruz. Tabi bu da müşteriyi fazla memnun etmiyor. Yaz aylarında işlerimiz biraz daha iyi. Kış ayına girdiğimizde zaten biliyorsunuz 6 ay kış. Kışın cebimizden bırakıyoruz üzerine. Yazın biriktirdiklerimizi kışın dağıtıyoruz."

"Dolar düştü ama çiçeklere gelen zam düşmedi"

Doların yükseldiği dönemlerde çiçeğe yüzde 60 gibi zam yapıldığını hatırlatan Güzeltaş, dolar düşmesine rağmen hala çiçeklerin fiyatlarının düşmediğini belirtti.

Güzeltaş, "Artan enflasyondan çiçekler de çok etkilendi. Çiçeğe yüzde 50-60 zam geldi. Çiçeği de dolara bağladılar. Dolar düştüğü halde fiyatlar düşmedi. Bu konuda yapabileceğimiz bir şey yok. Geçmişe nazaran rağbet çok kötü. Eskiden bir vali değiştiğinde ortalama 150 çiçek giderdi. Şu an gidecek çiçek sayısı 30'dur. Çiçek, zevk işidir. Ekonomi dar boğazda ve vatandaş kendi evinin geçimine bakıyor. Çiçek, ihtiyaç olarak daha sonraki sıralarda yer alıyor. Ama şu da var ki biz, hala şeker hastasına çiçek yerine tatlı götürüyoruz." diye konuştu.

"Mutluluğun yolu çiçekçiden geçer"

Güzeltaş, son olarak şunları kaydetti: "En çok canlı çiçekler tercih ediliyor. Orkide, gül, papatya tarzı çiçekler tercih ediliyor. Bitlis’te en çiçek alan yaş ortalaması 30-40 arasıdır. 40 yaş üzeri Bitlis’te milyonda bir alıyor. Bitlislilerin çiçeğe fazla bir rağbeti olmuyor. Genellikle Bitlis dışında gelen yabancılara satıyoruz. Sevgiyi anlatmanın en güzel yolu çiçektir. Mutluluğun yolu ise çiçekçiden geçer." (Şükrü Tontaş-İLKHA)