DİYARBAKIR - Elazığ yolu üzerinde bulunan Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 86 bin metrekare alan üzerine inşa edilmiş ve iki blok ile toplam 21 klinikten oluşuyor. Toplam 273 ayrı odada 546 yatak, hasta yemek masası, mini buzdolabı, LCD televizyon, klima, tuvalet ve banyo olacak şekilde tamamlandı.

Ayrıca yoğun bakım üniteleri ile ayakta tedavi ünitelerinde (acil servis, onkoloji ve Günlük Tedavi Merkezi ile hemodiyaliz ünitesi) ile toplam 595 tedavi yatağının bulunduğu Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nde ayrıca, kliniklerde müdahale odası, hemşire ilaç hazırlama ünitesi donanımı için gerekli malzemeler bulunuyor.

Göğüs Hastalıkları polikliniği 25 Haziran 2010 tarihinde hizmete açıldı. Burada da toplam 28 hemodiyaliz cihazının bulunduğu diyaliz merkezi ise, 5 Temmuz 2010 tarihinde Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak tarafından hizmete açıldı. Bu yapılanmayla 85 diyaliz hastasına hizmet verilirken, aynı zamanda 17 periton diyalizi hastası da hizmet alıyor.

Poliklinik hizmetleri üzerinde yoğun çaba sarf ettiklerini ve bunun meyvelerini aldıklarını belirten Başhekim Prof. Dr. Yusuf Yağmur, hastanenin 24 ayrı branşta üstün kalite standartları seviyesinde hizmet vermeye başladığını belirtti.

Yağmur, \"Hastanemizde 24 branşta poliklinik hizmetleri verilmektedir. Göğüs hastalıkları polikliniklerini, hemen akabinde Hemodiyaliz ünitesi, Endokrinoloji, Kardiyoloji, Gastroenteroloji, Romatoloji, Tıbbi Onkoloji, Nefroloji, Plastik Cerrahi, Genel Cerrahi, Dahiliye poliklinikleri, Nöroloji ve Beyin Cerrahi polikliniklerini hizmete açtıktan hemen sonra Üroloji Polikliniği, Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniği, Fizik Tedavi Rehabilitasyon polikliniği, Ortopedi Polikliniği, Göz Hastalıkları Polikliniği, Kulak Burun Boğaz Polikliniği, Dermatoloji Polikliniği, Psikiyatri Polikliniği, Göğüs Cerrahisi Polikliniği, Anestezi ve Reanimasyon Polikliniği, Kalp damar cerrahisi, hematoloji poliklinikleri kuruldu. Hastaneler caddesindeki ek poliklinik binası 20 Eylül 2010 tarihinde Devlet hastanesinden devir alınarak burada kardiyoloji polikliniğinde 2 adet Ekokardiyografi ve Doppler cihazı ile hizmet verilmektedir. Hastanemiz bahcesinde onkoloji merkezi kuruldu ve bu merkezde 2 radyoterapi cihazı, 2 tomografi, kemoterapi odaları mevcut olup tüm bölgenin hastalarına hizmet vermektedir. Gastroenterolojik endoskopi ve Göğüs Hastalıklarının Bronkoskopi işlemlerinin yapıldığı ve hasta dinlenme odalarını içeren Endoskopi merkezi oluşturuldu. Halen Endoskopi ve Bronkoskopi işlemleri yapılmaktadır. ERCP ünitesi için salon oluşturuldu. Hastanemizde ERCP hizmetleri başlandı. Üroloji için Ürodinami cihazı kuruldu\" dedi.


Acil Servis İnşaatı Tamamlandı
Acil servilerinde dijital röntgen ve 4 kesit tomografi kurulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yağmur, \"Travma ve resusitasyon müdahale odalarında ventilatör, monitör ve hasta başı üniteleri mevcut hale getirildi. Acil serviste laboratuar, dijital röntgen ve 4 kesit Tomografi kuruldu 23 Ağustos 2010`dan itibaren acil servis hizmet vermektedir. Acil serviste hasta yakınlarının beklemesi için kısıtlı alan bulunmaktaydı. Ambulans girişi ve triyaj alanları belirlenmemişti. Bunun için acil servise yeni proje yapıldı ve ihale süreci tamamlanarak inşaat başlandı. Böylece devasa bir bekleme salonu, yeşil, sarı ve kırmızı arenalar düzenlenerek daha iyi hizmet verilecek modern acil servis kuruldu ve kısa zamanda hizmete girecektir. Merkez Suriçi İlçesi Dağkapı semtinde bulunan acil servisle beraber 2 acil serviste hizmet veriyor\" diye konuştu.


Güneydoğu`nun En Büyük Yoğun Bakım Ünitesi
Hastanelerinde merkezi yoğun bakım olarak toplam 44 yoğun bakım yatağı ile bölgenin en büyük yoğun bakım ünitesi kurduklarını dile getiren Prof. Dr Yusuf Yağmur, \"Gerekli personel ve donanım sağlandıktan sonra 20.10.2010 tarihinden itibaren Anestezi ve Reanimasyon yoğun bakım ünitesine hasta kabul edilmeye başlanmıştır. Göğüs Cerrahisi, Beyin Cerrahi, Nöroloji, Genel Cerrahi yoğun bakım üniteleri ilgili branş hekimlerinin koordinatörlüğünde hizmet vermekte. Şu an itibariyle bölgenin yetişkin yoğun bakım sorunu büyük ölçüde çözülmüştür. Kardiyoloji için koroner yoğun bakım ünitesi, kendi kliniği içerisinde 8 yataklı olacak şekilde yeniden yapıldı. Kalp Damar Cerrahisi Yoğun Bakım için standartlara uygun şekilde ameliyathane katında yarı steril alan içerisinde 8 yataklı ünite oluşturuldu. Mayıs 2011 ilk açık kalp ameliyatı ana binada yapıldı\" dedi.


Yanık Ünitesi Hazır
Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi olarak atandıktan sonra kısa süre içinde Avrupai standartlarla ölçüsünde hizmete açan Prof. Dr. Yusuf Yağmur, \"26 yataklı yanık merkezi yapımına başladık. Çok kısa bir süre içerisinde tamamlanacak tek kişilik yoğun bakım üniteleri ve ameliyathanesi, bölgenin en büyük yanık merkezimiz, 3`ncü derecedeki ciddi hastaların da tedavi edilmesini sağlayacak\" diye konuştu.


Beş Bin Kişilik Cami
Yaklaşık 5 bin kişinin bir anda ibadet edilebileceği caminin temeli Başhekim Prof. Dr. Yusuf Yağmur tarafından atıldı. 5 bin metrekare alan üzerine yapılacak olan caminin alt katında 150 hasta yakınının kalabileceği konaklama yerinin de olacağı belirtildi. Ankara Diyanet Camii projesine uyarlanan DEAH Camii`nde oto park, bahçesinde oturma alanları ve Şadırvan olacağı bildirildi. Hasta refakatçilerinin konaklayacağı yerlerde inlenme, yemekhane, banyo ve kütüphane bulunulacağı belirtildi. (M. Salih Keskin - İLKHA)