Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Yıllarca öğretmen olabilmek için yüzlerce sınava girdiler ve neticede mezun olup KPSS’ye girdiler. Sınavdan yüksek puan alıp atanma umuduyla mülakata giren adaylar hiçbir gerekçe gösterilmeden düşük puanlar verilerek elendiler. Şimdi asıl soru ise şu: kriter mülakatsa KPSS ne oluyor?

MÜLAKATLAR GÖSTERMELİK Mİ?

Adaylar KPSS’den sonra mülakatlara alınıyor ve alanlarıyla ilgili sorular soruluyor. Ama puanlar bu sorulara verilen cevaplara göre değil, adayın güvenlik soruşturmasına göre veriliyor. Bu güvenlik soruşturması ise sadece adayın kendisiyle sınırlı kalmıyor ve bütün ailesini de kapsayacak şekilde genişletiliyor. Dolayısıyla ailesinden bir suça bulaştığı görülen ve düşünülen kişilerin puanları düşürülüyor. Burada suçun şahsiliği maddesi ayaklar altına alınıyor. Kamuoyu soruyor; eğer burada esas kriter mülakatsa ve adaylar mülakattan aldıkları puana göre atamaları engelleniyorsa o zaman yüzbinlerce kişi neden KPSS’ye giriyor? O zaman KPSS de kalksın ki adaylar yıllarca çalışmak zorunda kalmasın.

GÜVENLİK SORUŞTURMALARI FETÖ HAFIZASINA GÖRE YAPILIYOR

Güvenlik soruşturmalarında aday hakkında alınan bilgilerin çoğu FETÖ’nün emniyette etkin olduğu zamanlarda yaptığı hukuksuz fişlemeler sonucu elde edilmiş bilgiler. Ayrıca adaylar hakkında 28 Şubat döneminde ve JİTEM tarzı yapıların oluşturduğu hafıza da bugün devlet tarafından kullanılıyor. Dolayısıyla hukuksuz bir şekilde elde edilen bilgiler mülakata giren adayların aleyhine kullanılarak adaylar yüksek puan almalarına rağmen eleniyor.

TÜRKİYE’DE 9. OLAN ÖĞRETMEN MÜLAKATTAN ELENDİ

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni A.D, “Alanımda Türkiye dokuzuncusu oldum ama mülakatlarda hiçbir gerekçe gösterilmeden elendim. Bizler için sayın bakan güvenlik soruşturmaları sıkıntılıdır diyor ama elenme gerekçesi olarak yine İl Milli Eğitim Müdürlükleri mülakat kriterlerine uygun olmadığımızı yani soruları bilemediğimizi söylüyor. Yani bakan farklı söylüyor resmi kağıtta farklı yazıyor. Ayrıca bakanın dediği güvenlik soruşturması fişlemeden başka bir şey değildir. Ben bugüne kadar mahkeme yüzü karakol yüzü görmedim. Üniversite eğitimim boyunca devlet yurdunda kaldım. Sadece ücretli öğretmenlik yaptım. Başka bir kurumda çalışmadım. Ailemde ihraç vs. yok. Neden elendiğimi bilmiyorum. Ayrıca adayın güvenlik soruşturması, ataması gerçekleştikten sonra başlar, mülakat öncesi yapılması hukuken yanlıştır” şeklinde konuştu.

“6 YIL BOYUNCA ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK YAPTIM ATANACAĞIM ZAMAN MÜLAKATTAN ELENDİM”

Tarih Öğretmeni Emre K. “Mülakat komisyonu tarafından 4 soru soruldu. 4 soruya da doğru cevaplar verdim. Mülakatın sonunda komisyon üyelerinden biri puanıma göre atanma kontenjanında olup olmadığımı sordu. Kontenjanda olduğumu söyledim. Mülakat sonuçları açıklandığında puanımın yaklaşık 77'den 55'e düşürüldüğünü gördüm. Daha sonra bir suçum olup olmadığını öğrenmek için emniyete gittim. GBT sorgulaması yaptırdım; ancak herhangi bir suçum olmadığı söylendi. Ertesi gün adliyeye giderek Adli Sicil Arşiv kaydıma baktırdım; ancak orada da bir suç kaydı yoktu. Daha sonra hem MEB bürokratları hem Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğüne hem de çeşitli milletvekilleriyle mağduriyetimin giderilmesi için çaba harcadım. Ancak bana verilen cevaplar ilgisizlik oldu. Nitekim bir sonuç alamadım.  Ben babası engelli, annesi hasta ve iki kardeşini üniversitede okutan bir ücretli öğretmenim. Siyasi veya yasadışı hiçbir olayla ilgilenecek durumda bile değilim. Kaldı ki 6 yıldır bizzat MEB'e bağlı okullarda ücretli öğretmenlik yapıyorum. Her eğitim döneminin başında güvenlik soruşturmamız yapılarak başlıyoruz. Başlama onayımız kaymakam veya valilik tarafından onaylanır. 6 yıl boyunca güvenlik soruşturmasından geçip tam atanacağım sırada güvenlik soruşturmasından geçememek akla zarar bir açıklamadır. Kaldı ki varsa bir suçumuz tarafımıza yazılı olarak beyan edilmeli.” ifadelerini kullandı.

“MÜLAKAT İYİ GEÇMESİNE RAĞMEN DÜŞÜK PUAN VERDİLER”

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Gülcihan A., “Yıllarca KPSS sınavına hazırlandım. Bu sene 85.59 puan aldım. Mülakata çağrıldım. 4 soru soruldu. Tüm soruları doğru cevapladım ama komisyon çok ciddi ve soğuktu. Sonradan öğrendim ki elenen birçok arkadaşa böyle davranılmış. Mülakat iyi geçmesine rağmen 55 puan verildi bana. Baraj altı puanlarla tercih hakkımız elimizden alındı. Atanmamız engellendi. Emeklerimiz çöp edildi.” dedi.

“YILLARCA VERDİĞİM EMEKLER 5 DAKİKALIK MÜLAKATLA HEBA EDİLDİ”

Fen Bilimleri Öğretmeni Yavuz Çiçek, “Yıllarca özel sektörde çalıştım. Ücretli öğretmenlik yaptım. 2017 yılında girdiğim KPSS’den 81,39 puan aldım. Branşımda iyi bir puan ve sıralamaya sahiptim. Mülakatta 4 soru soruldu. 2 tanesi bilgi, 2 tanesi yorum sorusuydu. Soruları cevapladım. Mülakat 5 dakika kadar sürdü. Mülakat sonuçları açıklandığında düşük puan verilerek elendiğimi büyük bir şok yaşayarak gördüm. Yıllarca verdiğim emekler 5 dakikalık mülakatla heba edildi. Hiçbir suçum olmamasına rağmen baraj altı bırakıldım. Adli Sicil kaydım temiz.  Hakkımda açılmış, müdahil olduğum dava yok.” şeklinde konuştu.

“NEDEN ELENDİĞİMİZİ BİLE BİLMİYORUZ”

Sınava Biyoloji bölümünden giren Leyla isimli bir öğretmen ise yaşadığı haksızlığı şu sözlerle anlattı: “MEB bizlere elenmemizle ilgili bir gerekçe sunmadı. Mülakat sonuçlarına itiraz ettik ancak gelen matbu cevapta bütün adaylara aynı cevaplar verildi. Bizlerin resmi kayıtlarda suç olarak nitelendirilebilecek bir eylemi yok, suçumuz olduğunu gösteren bir belge dahi yoktur. Bakan beyin güvenlik soruşturması dediği şey ise kaba tabirle ifade edecek olursak fişleme denilen durumdan ibarettir. Bir insan hakkı olan lekelenmeme hakkımız MEB tarafından ihlal edilmiş durumdadır. Çevremizdeki insanların bile bize bakışı değişti. Ayrıca yönetmeliğe göre adayın güvenlik soruşturması, adayın ataması gerçekleştikten sonra yapılır. Mülakat öncesi güvenlik soruşturması yapmak hukuksal açıdan yanlıştır. Bizler neden elendiğimizi bile bilmiyoruz.”

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Muharrem Arslan da bu sözlerle yetkililere seslendi: “Lisans dönemim boyunca okudum, çalıştım. KPSS'de kendi alanımda iyi bir puan aldım ancak mülakata girdim 3 dakika sürmedi. Sonuçlar açıklanınca hiçbir gerekçe gösterilmeden elendiğimi öğrendim. Hâlbuki mülakatım iyi geçmişti, puanım da iyiydi, eğer elenmeseydim kesinlikle atanacaktım. Benim gibi yüzlerce arkadaşım var.”

AV. CAVİT TATLI: TÜM HUKUK YOLLARINI DENEYİN

Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulanan Hukukçular Birliği Başkanı Avukat Cavit Tatlı, “Mağdur edildiğini düşünen adaylar mutlaka hukuk yollarının hepsini denemeli ve neden elendiklerine dair bilgi ve belgeleri talep etmeliler. Kimse, ailesinin işlediği bir suçtan dolayı sorumlu tutulamaz. Herkesçe biliniyor ki bizim bakanlarımızdan bir tanesinin kardeşi cezaevinde. Dolayısıyla eğer bakan olunabiliyorsa öğretmen de olabilir. Basın da üzerine düşen görevi yaparak, bu raporları hazırlayanlar ve raporlara bakarak mülakatlarda puan verenler haksız ve hukuksuz bir şekilde karar vermişlerse, bunları açıklayacak. Bu kısa ve kolay bir süreç olmayacaktır. Hemen müracaat edip cevap alamayabilirler çünkü yargıda bir yoğunluk var. Bu hak arama sürecinde inşallah bir yanlış varsa yargı bu durumu düzeltir.” diye konuştu.