BATMAN-Hür Der Batman Şube Başkanı Avukat Zekeriya Yapıcıoğlu Suriye`deki olaylarla ilgili görüşlerini dile getirdi.

 

Suriye`de yaşanan olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yapıcıoğlu, İlke Haber Ajansına çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 

Suriye`deki olaylar ümmet içerisinde yeniden bir fitneye sebep olduğunu söyleyen Yapıcıoğlu, \"Bu fitne ateşinin bir an önce sönmesi herkesin çıkarınadır. Hem Suriye`de yaşayan, hem de Suriye dışındaki farklı coğrafyalarda yaşayan Müslümanların çıkarınadır. Orada çok dehşetli bir ateş yanıyor ve bu ateşin içerisinde birçok değer kül olup gidiyor\" dedi.

 

Suriye`deki Baas rejiminin zalim bir rejim olduğunu ifade eden Yapıcıoğlu, \"Beşar Esed tıpkı babası Hafız Esed gibi kendi ülkesindeki halkına zulüm eden zalim bir diktatördür. Suriye`deki muhalefet çok parçalıdır. Kürtler var, Araplar var, içlerinde komünistinden, sosyalistinden, Müslümanına kadar her çeşit fikirde insanlar var. Suriye muhalefetin yaptığı her şeyin doğru olduğunu söylemekte çok kolay değil. Ama neticede Suriye`nin etrafında olaya müdahale etmek isteyen çok sayıda ülke var ve bunların başında Amerika geliyor\" şeklinde konuştu.

 

Yapıcıoğlu, \"Türkiye bu işin öncülüğünü yapmak istiyor. Rusya bir anlamda güvenlik konseyinde kararlar çıkmasını Çin ile beraber engel oluyor, veto ediyor. Fakat herkes Amerika`da, Avrupa Birliği ülkeleri de, İsrail`de, Türkiye`de, İran`da, Çin ve Rusya`da kendi çıkarlarına göre bir pozisyon almışlar. Suriye`de bu olaylar sonrasında ortaya çıkacak olan tabloda kendi çıkarlarının zedelenmemesi için çırpıyorlar ve olan halka oluyor\" ifadesini kullandı.

 

Sorumluluk İslam Ümmetine Düşüyor
Çatışmaların çok fazla uzamasının Suriye`yi çökerttiğini dile getiren Yapıcıoğlu, \"Suriye bir bütün olarak çöktü, ekonomik olarak çöktü, kaynakları heba oldu, bir sürü Suriyelinin kanı döküldü. Bu işin çözümü dışarıdan Amerika`nın, Avrupa`nın, NATO`nun müdahalesi şeklinde olmaz. Irak örneği gözümüzün önünde Saddam zalim bir Diktatördü fakat Amerika Irak`a müdahale ettikten sonra ölen ıraklıların sayısı, Saddam döneminde ölen Iraklıların sayısından kat kat fazla. Bu senaryo tekrar Suriye`de de yaşanabilir, bunun yaşanmaması için sorumluluk İslam ümmetine düşüyor\" dedi.

 

Yapıcıoğlu, \"Devletler bu konuda ulusal çıkar perspektifiyle olaya baktıkları için çok sağlıklı bir çözüm getiremeyebilirler. Bu durumda İslam ülkelerindeki sivil toplum kuruluşlarına, İslami gruplara, cemaatlere, partilere sivil oluşumlara görev düştüğü kanaatindeyim. Başta Lübnan Hizbullah`ı ve Hamas iki farklı cenahtaymış gibi görünen çünkü orada bir mezhep çatışması da körüklenmek isteniyor. Lübnan Hizbullah`ı Hamas`da Sünni bir yapılanma bunların başını çekeceği bir barış girişimi tarafları uzlaşalabilir masa etrafında toplama girişimi belki netice verebilir. Yoksa Suriye`deki olayların durulması bu gidişe göre çok kolay görünmüyor\" şeklinde konuştu.

 

Yapıcıoğlu, Suriye Kürdistan`ında kafaların çok karışık olduğuna dikkat çekerek, \"Orada Kürtler yönetime el mi koydu, yoksa Suriye`deki rejim Türkiye ile kendi arasında bir tampon bölge fiilen oluşturmak için yönetimi orda Kürtlere terk mi etti bu yönden de çok farklı yerlerden haberler geliyor. Örneğin, oradaki PKK yakın kaynaklara göre Kürtler orda yönetime fiilen el koydular ve orda Esed rejimini Suriye Kürdistan`ından kovdular. Fakat çok inandırıcı gelmiyor\" dedi.

 

PKK, Rejimin Yanında Muhalefete Karşı Savaşıyor
Yapıcıoğlu, \"Olayların başlamasından bu yana gerek Karayılan`ın açıklamaları, gerek ilk dönemde henüz avukatlarıyla görüşmesi yasaklanmayan Öcalan`ın açıklamaları birlikte değerlendirildiğinde ortaya şu çıkıyor; kendilerine yakın Kürtlere hep şunu tavsiye ettiler. Hem muhalefete, hem rejime iki mesafede durun diyaloglarınızı devam ettirin. Irak Kürdistan`ında yaptığımız bazı görüşmelerde çok net bir şekilde Irak`taki kürtlerin şöyle bir görüşü vardır. Kesin olarak PKK silahlı bir şekilde rejimin yanında muhalefete karşı savaşıyor ve hatta muhalefet eden Kürt olsa bile\" açıklamasında bulundu.

 

Suriye rejiminin Türkiye ile kendi arasında bir tampon bölge oluşturmak için oradaki yönetimi Kürtlere teslim ederek o bölgelerdeki güçlerin farklı bölgelere kaydırdığını ifade eden Yapıcıoğlu, \"Nuçe Tv`de 19 Temmuz tarihinde bir şey dikkatimi çekti. İzmir`de bir taziye çadırı Cahit Yavuz, (Çektar Amed) kod adlı gerillanın Suriye muhalif ordusu tarafından katledildiğine ilişkin yazı eşliğinde taziye çadırındaki konuşmalarını veriyordu. Nuçe Tv. Orada ki yapılan konuşmalarda da Suriye muhalefeti için faşist ırkçılar tarafından katledildi. Bu çatışma esnasında Kürtlerde karşılık verdi ve karşı taraftan da üç kişi öldürüldü diye haber verildi. Bu da benim söylediğim tezi destekler mahiyettedir. Oradaki rejimle çatışarak oradaki yönetimi ele geçirmediler bir nevi onlara Türkiye`den intikam almak için yönetimi onlara teslim etti gibi görünüyor\" açıklamasını yaptı. (M.Fatih Akgül/M.Sait Çelik-İLKHA)