MERSİN - Ramazan ayında iki öğün beslenme nedeniyle, insanların hem beslenme alışkanlıklarında hem de yaşam biçiminde değişiklikler olacağına dikkat çeken Beslenme Diyet Uzmanı Fadime Özgök; sağlıklı ve doğru beslenmeyle ilgili Ramazan ayına özel şu önerilerde bulundu:
 

Hazmı Kolay Yiyecekler Tüketin
Üç öğünden iki öğüne düşen günlük beslenmemizde daha çok kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, börek, tatlı tüketimi artarken sebze- meyve tüketiminin ise çok az olduğunu vurgulayan Özgök; "Ramazan ayında da sağlıklı beslenme kuralları ve bireylerin alması gereken karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral miktarları değişmiyor. Bu yüzden vücudun ihtiyaçlarını karşılayan ve çok uzun süre aç kalan midemizi yormayacak, hazmı kolay yiyecekler tercih edilmelidir. İftar ile sahur saati arasındaki süre metabolizmanın en verimsiz çalıştığı saatlerdir. Ramazan ayı dışındaki sağlıklı beslenme biçimi olan azar azar ve sık aralıklarla toplamda 6 öğün olan beslenme biçimini ramazan ayında da uygulamaya çalışıp metabolizmamızın daha verimli çalışmasını sağlayabiliriz. Ramazan ayında 6 öğün olmasa da iftar sahur ve bu öğünlerin dışında 1-2 ara öğünle toplamda 3-4 öğün beslenilmesine özen gösterilmelidir" dedi.
 

Sahurda Kızartma, Kavurma ve Tuzlu Gıdalar Tüketilmemeli
Sahura kalkmanın yanlış bir uygulama olduğunu ifade eden Özgök; "Sahur özellikle kişiyi oruca hazırlayan bir öğündür. Bu nedenle susamaya neden olacak kızartma, kavurma gibi yağlı yiyecekler ve tuzlu gıdalar tüketilmemeli bunlar yerine; hazmı kolay hafif, bol lifli kahvaltıya dayalı yiyecekler seçilmelidir. Sebze, meyve kepekli ekmek lif açısından ve tokluk hissini uzun bir süre devam ettirdiği için tercih edilmelidir. Ayrıca protein içeren gıdalar mideyi daha geç terk ettiği için acıkma hissinin daha geç oluşmasını sağlar. Bu nedenle yumurta, süt, peynir gibi protein içeren gıdalar mutlaka sahurda tüketilmelidir" önerilerinde bulundu.
 

İftar da ise oruç açılırken su, zeytin veya hurma gibi yiyeceklerle oruç açılıp daha sonra bir çorba ile devam edilmesini tavsiye eden Beslenme ve Diyet uzmanı Özgök; "Gün boyu aç olan mideyi yormamak için hazmı kolay olan çorba gibi gıdaları tüketip bir süre dinlenmek daha uygun olacaktır. Daha sonra yine ağır olmayacak sebze, ızgara, salata gibi yiyecekler tercih ederek iftar yemeğimizi tamamlamalıyız. İftar ile sahur arasındaki sürede bol sıvı özellikle su tüketmeliyiz. Tatlı ihtiyacı ise ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı, meyve tatlısı, hoşaf, komposto veya meyve gibi yiyecekler ile ara öğün yaparak giderebilirler" dedi.
 

Oruç Tutarken Şunlara Dikkat edilmeli;
- Kesinlikle sahura kalkılmalı.
- Sahurda ağır yiyeceklerden kaçınarak hafif, kahvaltılık gıdaları tercih edilmeli.
- İftarda çok hızlı ve aşırı yemek yenilmemeli.
- Yürüyüşlerle hazmı kolaylaştırmaya çalışılmalı ve kesinlikle aç karnına spor yapılmamalı.
- Ramazanda yoğurt, ayran veya süt tüketimine dikkat edip 2-3 su bardağının altına düşmemeye özen gösterilmeli
- İftarda sebze ve meyveye ağırlık verilmeli. (Osman Öksüz - İLKHA)