BİNGÖL - İl Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Demir yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan beslenmesi konusunda uyarılarda bulundu.
Ramazan ayının sindirim sistemi ve özellikle midenin dinlendirilmesi için fırsat olduğunu belirten Demir, oruçluyken vücut dengesinin korunması gerektiğine dikkat çekti. Ramazan ayında yeme içme alışkanlıkları değiştiğini hatırlatan Demir, şu uyarılarda bulundu:
\"İftarda bütün gün aç kalmanın etkisiyle yemekler kısa sürede tüketilmektedir. Çabuk ve fazla beslenme midede gerginliklere, tansiyon yükselmesine ve kan şekerinde artışa neden olmaktadır. İftarda aşırı ve hızlı beslenmeden kaçınılmalı öğün sayısı üç veya dörde çıkarılmalıdır. Oruçlu geçen sürenin onaltı saatten fazla olması nedeni ile sıcakların da etkisi ile vücudun direnci ile beraber kan şekeri de düşmektedir. Vücut direncini yüksek tutmak için sahur öğünü mutlaka yapılmalıdır. Sahurdan hemen sonra uyumak mide rahatsızlıklarına neden olduğundan sahurdan en az yarım saat sonra uyumak gerekmektedir. Öğün sayısı artırılmalı, İftar su, hurma, zeytin veya çorba ile açılmalı, gazlı içeceklerden kaçınılmalı, hamur tatlılar yerine meyve tatlıları veya süt tatlıları tercih edilmelidir. Gazlı içecekler yerine meyve suları, ayran bitki çayları tercih edilmelidir. Yağsız et yemekleri, kuru baklagiller ve sebze yemekleri tercih edilmelidir. Yağlı yemeklerden kaçınılmalıdır. Yemekler yavaş ve iyice çiğnenmelidir\" dedi.
İftardan sonra kısa bir yürüyüş yapılmasının sindirim sistemini rahatlattığı belirtilen açıklamada, \"Sahurda süt, süt ürünleri, meyve ve sebze tüketilmelidir. Ramazanın yaz aylarına denk gelmesi oruçlu geçen süreyi uzatmakta olup, aşırı sıcaklar nedeni ile vücut direnci iyice düşmektedir. Aşırı sıcakların olumsuz etkilerinden korunmak için güneşte durmaktan kaçınılmalı, serin ve gölge yerler tercih edilmelidir. Oruç tutmak hipertansiyon ve hipotansiyon, karaciğer yetmezliği, şeker hastalığı, kardiyovasküler hastalıklar gibi bazı hastalıklar ile hamilelik ve emziklilik gibi özel durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabileceğinden bu durumda olan kişilerin ilgili uzman hekime danışarak oruç tutma konusunda karar vermeleri sağlıklarının korunması açısından oldukça önemlidir\" ifadelerine yer verildi. (Nihat Kanat - İLKHA)