TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu`nun 28 Şubat darbe sini araştırmakla görevli alt komisyonu, postmodern darbenin kilit ismi dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgenaral Çevik Bir `i dinlemeye hazırlanıyor. Komisyon`un, 28 Şubat soruşturmasında tutuklandığı için Çevik Bir`i Sincan Cezaevi`nde ziyaret ederek dinleyeceği öğrenildi. Bu arada Cumhurbaşkanlığı , Başbakanlık  ve TRT`den talep edilen belgeler de komisyona ulaştı.

28 ŞUBAT MGK `SINA DARBE İNCELEMESİ

Komisyonun talebine cevaben Cumhurbaşkanlığı`nın 4 klasör, Başbakanlık`ın da 5 klasör belge gönderdiği öğrenildi. Cumhurbaşkanlığı`nın gönderdiği belgeler arasında, Çankaya Köşkü`nde 28 Şubat 1997`de yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısına hazırlık belgeleri, dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`in yine dönemin başbakanı Necmettin Erbakan`a ve MGK`nın asker ve sivil üyelerine yazdığı mektuplar, 28 Şubat sürecinin Cumhurbaşkanlığı yazışmaları, Demirel`in hükümet tarafından gönderildiği halde imzalanmayarak geri gönderilen atama kararnamelerine ilişkin kayıtlar ve hükümet kurma yetkisinin teamüllere uygun olarak neden Tansu Çiller yerine Mesut Yılmaz `a verildiğine ilişkin belgeler bulunuyor. Bu belgelerde postmodern darbeye giden süreç aydınlatılmaya çalışılacak. Başbakanlıktan gönderilen belgelerde 1957-1983 tarihleri arasında çıkan tüzük yönetmelikle ve genelgelerle ilgili fihristin,  TRT`den gönderilen belgelerde ise askeri darbe ve müdahalelere ilişkin 22 cd içinde belgesel ve görsel kayıtların bulunduğu öğrenildi.

MÜFREDAT VE VAAZ SİSTEMİNE MERCEK

Askeri darbeyi okul kitaplarına `ihtilal ve devrim` olarak sokan dönemin cunta yönetimlerinin Milli Eğitim Bakanlığı`na bağlı Talim ve Terbiye Kurulu`nda ne gibi düzenlemelere gittikleri de istenen belgeler arasında yer aldı. Komisyon, Diyanet`ten de 28 Şubat`ta camilerde uygulamaya konulan merkezi ezan ve vaaz sistemi hakkında bilgi istedi. Komisyon`un bu konuda gerek duyulursa dönemin Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz`ı da ifadeye çağıracağı kaydedildi.

Darbenin mali yapısı araştırılıyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı`ndan istenilen belgelerin ise "Kredi Yurtlar Kurumun`da özellikle güvenlik ihaleleri, o döneme dair güvenlik hizmetlerine görevlendirilmiş olan şirket bilgileri"ni içerdiği öğrenildi. Komisyon, HSYK`dan da yıkıcı bölücü faaliyetler yürüttükleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılanlar ile bu soruşturmalar neticesinde tayin edilen veya görevden alınanlar hakkında bilgi istedi. Komisyon, 28 Şubat`ın mali yapısıyla ilgili de BDDK ve TMSF`den o döneme ait Türkiye`de kurulu bulunan yeni lisans alan tüm bankaların ve tüm hakim olan ortakların listesini istedi. 1991-2007 tarihleri arasında Tasarruf Mevzuatı Sigorta Fonu`na devredilen bankaların devir zararları, bugüne kadar ortaya çıkan toplam kamu zararı ve Fon`a devredilen hazine bonosu ve mevduat off-shore hesapları nedeniyle yapılan ödeme miktarları da soruldu.