Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, “9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü” dolayısıyla açıklamada bulundu. 2018 yılı içerisinde Batman’da yaklaşık 6 bin kişinin sigara bırakma polikliniğine başvuruda bulunduğunu, bunlardan 4 bininin sigarayı bıraktığını belirten Güneş, bunun sevindirici olduğunu söyledi.
Batman’da yasak olmasına rağmen kapalı alanlarda sigara içildiğini, bunun denetimlerin yapılmamasından kaynaklandığını vurgulayan Güneş, yetkililerin sigara içiminin azaltılmasına yönelik bir çabanın içerisine girmesi gerektiğini kaydetti.
Sigaranın bir halk sağlığı sorunu olduğunu, bununla mücadele edilmesi gerektiğini belirten Güneş, “9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle bizler de ‘sigarayı bırak hayatını yaşa’ diyoruz. Sigaranın insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Sağlık; kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden iyi olma halidir. Sigara hem maddi hem de manevi olarak insana zarar vermektedir. Dünyada her yıl sigaradan ölenlerin sayısı 6 milyon civarındadır. Gelecek 10 yılı hesap ettiğimiz zaman bu sayının yaklaşık 10 milyona çıkacağını tahmin etmekteyiz. Bu durum büyük bir olumsuzluk sergilemektedir.” dedi.
Sigaranın zararına dikkat çeken Güneş, “Sigaranın sağlığa büyük bir olumsuz etkisi bulunmaktadır. Özellikle sigaranın akciğer hastalıklarına, KOAH’a sebebiyet verdiğini, kansere, kalp hastalıklarına yol açtığını söylemek gerekir. Çocukların yanında sigara içildiği zaman onlara büyük zarar vermektedir.” diye konuştu.
“4 bin vatandaşımız sigarayı bıraktı”
Batman’da binlerce vatandaşın sigara bırakma polikliniğine başvuruda bulunduğunu vurgulayan Güneş, “Batman Bölge Devlet Hastanemizde sigarayı bırakmak isteyenlere yönelik bir polikliniğimiz bulunmaktadır. Sigara içen vatandaşlarımız bu polikliniğe başvurabilirler. Burada görevli personel gerekli hassasiyeti göstermektedir. Geçen yıl Batman’da 6 bin civarında sigara içen vatandaş polikliniğe başvuruda bulunmuştur. Bunlardan 2 bin kişi sigarayı nasıl bırakacağına dair poliklinikten bilgi alırken 4 bin vatandaşımız ise sigarayı bırakmış durumdadır. Bu da bizleri sevindiriyor.” ifadelerini kullandı.
“Sigara denetimleri yapılıyor mu?”
Konuşmasının devamında Güneş, şunları söyledi: “Ne yazık ki şu anda Batman’ımızda kahvehanelerde, kıraathanelerde, kafelerde sigara içme oranı çok fazla yükselmiş durumda. Buralar sigara içme alanı gibi görülmektedir. Yetkililerden şu cevabı bekliyoruz; acaba buralar denetlenmiyor mu? Denetlemeler yapılıyor mu? Denetlemeler yapılıyorsa sonuçlar ne durumda? Bu soruların cevabını almak istiyoruz. Yetkililerin bu sorun için çaba içerisine girmesini istiyoruz.”
“Sigarayı bırakma günü yılın tamamına yayılmalı”
Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara gerekli desteğin verildiğini aktaran Güneş, “Bölge Devlet Hastanesinde sigara bırakma polikliniğimize giden vatandaşlarımız herhangi bir ücret ödemeden tedavilerini olabilmektedirler. Burada kendilerine verilen destekle sigarayı bırakmanın olumlu yönünü göreceklerdir. Çünkü alınan sonuçlar sigarayı bıraktıkları yöndedir. Sigarayı bırakma gününün sadece bir günle kalmaması gerektiğine inanıyoruz. Bunun 365 güne yayılması gerekir. Sigarayı bırakanlara basit de olsa bir ödül verilirse bu teşvik olur diye düşünüyorum.” açıklamasında bulundu. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)