TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı`na görderdiği yazılarda, hem bürokratları fişleyen andıçların hem de 1960 darbesinden 28 Şubat sürecinin sonuna kadar yurtdışına kaçan, yakalanan, yargılanan, gözaltına alınan ve idam edilenlerin listesini sordu.
28 Şubat sonrasında oluşturulan Başbakanlık Takip Kurulu`nun `irticacı-tarikatçı` diye fişlediği ve ceza kestiği bürokratları, kurulun yaptığı yönetmelik ve tüzük değişikliklerini soran komisyon, topladığı bilgi-belgeleri 28 Şubat soruşturmasını yürüten savcıya göndermek için de kapıyı araladı.
BAŞBAKANLIK GÖNDERECEK
28 Şubat`ı Araştırma Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletevkili Yaşar Karayel, AKŞAM`a yaptığı açıklamada, `Başbakanlık Takip Kurulu`nun hangi bürokratları izlediğini görmek istiyoruz. Ergenekon`a ve 28 Şubat`a zemin hazırlayan bürokratik çalışmaları görmeyi amaçlıyoruz` dedi.
Karayel şöyle devam etti: Başbakanlık Takip Kurulu, sadece bürokratları `irticacı-tarikatçı` diye fişlememiş. Genelkurmay`daki Batı Çalışma Grubu`nda yapılan iş ve işlemler çerçevesinde partilerin ilçe teşkilatı, vakıf, dernek ve STK yöneticilerini de fişlemiş. Biz bu fişlemelerle ilgili Başbakanlık`taki bilgi-belgeleri istedik. Başbakanlık, bize bu bilgileri gönderecek.
Adalet Bakanlığı`ndan da 1960 darbesinden 28 Şubat dahil bu dönemlerde hakkında soruşturma-kovuşturma yapılan, mahkumiyet verilen, idamına karar verilen, fişlenen, tutuklanan, yurtdışına kaçan, idam edilenlerin bilançosunu ve dosyalarını istedik. Bir daha darbelerin olmaması için elimizdeki bütün bu bilgi belgeleri kamuoyuna açıklayacağız.
YILMAZ VE ERSÜMER GİBİ
Komisyonun bu konuda yapacağı tespitleri raporuna koyarak, TBMM Soruşturma Komisyonu kurulması için zemin hazırlayabileceğini kaydeden Karayel, çalışmalarının sonuçlarını şöyle özetledi: Eğer 28 Şubat`ı araştıran savcı istiyorsa elimizdeki belgeleri gönderebiliriz. Meclisimiz çok kapsamlı bir rapor hazırlayarak, hukuk dışı yapılan tüm işlemleri deşifre edecek.
Bu raporun sonucunda TBMM`de eğer gerek görülürse Soruşturma Komisyonu kurulabilir. TBMM içtüzüğüne göre pekala Soruşturma Komisyonu kurulabilir ve suç duyurusu da yapabilir.
Cumhur Ersümer ve Mesut Yılmaz, Soruşturma Komisyonu sonucunda Yüce Divan`da yargılandı. Meclis eğer bizim Araştırma Komisyonu`nun sunduğu bilgi ve belgeleri önemserse Soruşturma Komisyonu kurarak, Yüce Divan yolunu açabilir. Bu, Meclis`in bileceği iştir.
AKŞAM