Gaziantep'in imar ve çevre ile ilgili kronikleşen sorunlarının çözümü için merkez Şehitkâmil Belediyesi tarafından İpekyolu güzergâhında kalan Yeşilova ve Mithatpaşa Mahallelerinde "Kentsel Dönüşüm Projesi" kapsamında 6 sene önce birçok evin yıkımına başlanmıştı. Geçen zaman zarfında yapılan yıkım çalışmalarının yarım bırakılması, söz konusu mahallelere "savaştan çıkmış şehir görüntüsü" veriyor.
Bölgede yarım kalan kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle mahallede çok sayıda ev boşaltılırken, yıkımları tamamlanmayan evler ise madde bağımlılarının meskeni oldu. Madde bağımlılarının neden oldukları sorunların yanı sıra mahallede hırsızlık olayları da mahalleliyi canından bezdirdi.
Mahallelerinde bulunan yüzlerce evin yıkımı için başlanılan kentsel dönüşümün, 6 yıldır aksatıldığını belirten mahalle halkı ve esnafı, mağdur olduklarını belirterek, yetkililerin söz konusu sorunu çözüme kavuşturmalarını istediler.
Kentsel dönüşümün mağduru olduklarını dile getiren mahalle sakinleri, İLKHA'ya konuştular.
Mahallelerinin kent merkezine 5 dakikalık uzaklıkta ve tarihi İpekyolu üzerinde bulunduğunu belirten mahalleli sakinleri, yıkımı yarımı kalan bazı evlerin tehlike oluşturduğunu, yıkıntılar arasından ve lağımlardan pis kokuların geldiğini, mahallelerindeki yollarda çukurlar oluştuğunu ve uyuşturucu bağımlılarının gündüzleri bile yıkık olan evlerde madde kullandığını ve çocuklarını okula tek başına gönderemediklerini söylediler.
Evlerinin, haşerelerin istilasına uğradığını aktaran mahalle sakinleri, bir an evvel sorunlarına çözüm bulunmasını istediler.
"Yetkililerden mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz"
Mahalle sakinlerinden Mehmet Taş, "6 yıldır mahallemiz bu durumda. Burada bulunan 2 mahalledeki vatandaşlarımız 6 yıldır mağdur bir haldeler. Burada bulunan işletmeler ve esnaflar zarar görüyorlar. Bu işin, vatandaşı memnun edecek bir şekilde sonuçlanmasını talep ediyoruz. Bizler burada kalan esnaflar olarak halen istenilen duruma gelemedik. Anlaşmak için çabalıyoruz ancak yetkililer hep geri duruyor. Mağduriyetlerimizin bir an evvel giderilmesini talep ediyoruz. Buranın kentsel dönüşüm kapsamına alındığı söylendi ve yıkımın bir kısmı gerçekleşti. Ancak bir kısmı ise halen duruyor. Buna bağlı olarak elektriklerimiz ara ara gidiyor ve bazen su sıkıntısı yaşıyoruz. Uyuşturucu çekenler ve hırsızlık yapanlar oluyor, mağdur oluyoruz. Yıkılan binanın hemen yanında başka bir bina sağlam duruyor, o da yıkılma tehlikesi yaşıyor. Yetkililerden mağduriyetimizin giderilmesini ve mahallemize bir çözüm bulunmasını istiyoruz." dedi.
"Evlerimize giren hırsızları önlemekten bıktık"
Yıkımları tamamlanmayan evlerin madde bağımlılarının meskeni haline geldiğini belirten Uğur Çetin, "Kentsel dönüşüm' adı altında bir proje başlattılar. Ancak bugüne kadar sadece tapusunu veren arkadaşlarımızın binalarını yıktılar. Tapusunu vermeyip mahkemelik olanların evleri bu şekilde kaldı. Bizler evlerimize giren hırsızları önlemekten bıktık. Günlerce elektriklerimiz gelmiyor, aylarca internetimiz gelmedi. Bir an önce yıkımların bitirilmesini, inşaatın başlamasını talep ediyoruz. Burası hırsızların ve uyuşturucuların mekânı haline geldi. Yetkililere derdimizi anlatamıyoruz. Artık bu soruna çare istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Bu görüntüler Gaziantep'e yakışmıyor"
İpekyolu üzerinde bulunan mahallelerin böylesi bir durumda olmasının Gaziantep'e yakışmadığını ifaden eden Yılmaz Çetin, "Bazı evlerin mahkemelik durumları var ama diğerlerinin neden yıkılmadığını bilmiyoruz. Belediyenin bütçesinin kalmadığı söyleniyor. Yetkililerden buranın güzel bir görünüme kavuşmasını istiyoruz. Burası doğuyu ve batıyı birbirine bağlayan bir İpekyolu'nun hemen yanı başındaki bir yer ve Gaziantep'e yakışmıyor. Gaziantep'e dışardan gelen birinin burayı bu şekilde görmesi Gaziantepli vatandaşlar olarak bizleri üzüyor. Mahallemizin daha güzel bir görünüme kavuşmasını talep ediyoruz." şeklinde konuştu.
"Mahallemiz uyuşturucu ve hırsızların mekânı haline geldi"
Mahalle sakinlerinden Arif Çetin, şunları kaydetti: "Mahallemizde yıkımın bitirilmemesi sebebiyle kentin diğer semtlerine göre görüntü ve çevre kirliliği oluşmuş durumdadır. Çevreye rahatsızlık veren insanlar buralara geliyorlar. Uyuşturucu kullananlar, hırsızlık yapanlar geliyor. Yıkımların uzun sürmesi sebebiyle uyuşturucu kullananlar hep buraya geliyor. Daha önce de hırsızlık ve uyuşturucu kullanımı vardı ama bu süreçte 4-5 kat daha arttı. Yetkililere söylüyoruz ama dinleyip dinlemedikleri de insaflarına kalmıştır. Bir an önce ne yapılacaksa yapılsın. Bina yapılacaksa bina, değilse park veya restorasyon çalışması yapılsın. Yapılacak ne ise bir an önce yapılmasını talep ediyoruz."
"Belediye bütçesinin kalmadığı söyleniyor"
Yetkililerin yaşadıkları sorunlarına duyarsız kaldığını belirten Şerif Kesen de şunları söyledi:
"Evlerimizin çoğunu yıktılar. Kimisine ev verdiler, kimisine de vermediler. Burada evi olan herkese ev verilmelidir. Yıkım sonlandırılmadığı için mahallede hırsızlık ve uyuşturucu gibi her türlü olumsuz olay ile karşılaşıyoruz. Bundan dolayı da biz, sokağa çıkmaya korkuyoruz. Yetkililer, 'Bu sorunların giderileceğini.' söylediler. Ancak dönüş yapmadılar. Belediye bütçesinin kalmadığı söyleniyor. 600 TL kira verdiğim evimde rahat oturamıyorum. Altyapı ve internet yok. Elektrik gidiyor. Mahallemiz, hırsızların mesken edindiği bir yer oldu. Proje tamamlanmadığı için işlerimiz de yolunda gitmiyor ve ay sonunu ise zor getiriyoruz."
"Yetkililer ilgilenmiyor"
3 katlı evine 190 bin TL verildiğini ve bu parayla bir daire bile satın alamadığını belirten Mustafa Bey ise "Yetkililer ve belediye ilgilenmiyor. Mahalle hırsızların, uyuşturucu kullanıcılarının mekânı haline geldi. 'Eve hırsız girecek.' diye evimizi terk edemiyoruz, bir yere ayrılamıyoruz. Hastamız olduğu zaman gidemiyoruz. Bu böyle ne zamana kadar devam edecek? Eğer yıkım yapılamayacaksa zamanında hiç başlanmasaydı. Başlandıysa da yıkım temiz olarak bitirilsin. Yetkililerden beklentimiz budur. Evimin değerinin 3'te biri veriliyor. 3 katlı evime 190 bin lira veriliyor. Gaziantep'in şartlarında ben, bu para ile bir daire dahi alamıyorum. Mahallemizle ilgilenen yok. Yaklaşık 8 senedir sorun yaşıyoruz. Benim evime girip telefonumu çaldılar. Özelikle de yaz geldiği zaman pislikten yatamıyoruz. Evimizi de terk edemiyoruz. Hırsızlar, dış kapıyı dahi söküp götürüyor. Su saatlerimizi çalıyorlar. Canımıza tak etti. Yapılacaksa yapılsın hakkımız verilsin. Evlerimizin ve ailelerimizin can güvenliği yok. Yetkililer neden ilgilenmiyorlar, 6 sene yıkım sürer mi? Yerimiz verilsin biz oraya geçelim. Bir an önce sorunlarımızın çözülmesini bekliyoruz." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)