14.00`de başlayan Erdoğan ile Putin`in görüşmesinde liderlerin Suriye konusuna odaklandıkları ve ekonomi ile enerji alanlarına yeni işbirliği olanaklarını görüştükleri bildirildi.

Görüşme sonrasında iki lider şu anda ortak basın toplantısı düzenledi.

PUTİN: SURİYE`DE YAŞANAN KRİZİ ELE ALDIK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Geçen sene 3,5 milyon Rus turist Türkiye`yi ziyaret etti. Bunda vize kolaylığının etkisi büyük. Bu görüşmede Suriye`de yaşanan krizi de ele aldık. İki ülkenin son yıllarda ekonomik olarak ilişkilerini gelişitirdiğini belirtmek istiyorum. Yakın zamanda ticaret hacmini 100 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz.

DAYANIŞMA İÇİNDE OLAN 2 ÜLKEYİZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: Verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Askeri, siyasi, kültürel bir çok konuda Rusya ilişkiler her geçen gün biraz daha gelişiyor. Bölgede dayanışma içinde olan 2 ülkeyiz. 100 milyar dolarlık hedefimize doğru siyasi irade görüşünü ortaya koymuştur. Sayın başkanın ifade ettiği gibi turizm alanında önemli bir gelişme var.

ERDOĞAN: BELGE PAYLAŞIMI OLMADI

Dışişleri Bakanı Lavrov düşürülen jetle ilgili bilgileri paylaştığını söyledi bu gündeme geldi mi, veriler arasında farklılıklar var mıydı?

Paylaştığımız belge yok. Olayların ilk olduğu anda Sayın Başkanla telefon görüşmem vardı. Kendisine bizdeki bilgileri aktarmıştım. Aramızdaki bilgi paylaşımı budur.

SURİYE`NİN BÖLÜNMESİNE KARŞIYIZ

Suriye`nin ve bölgenin istikrarı konusunda aynı şeyi düşünüyoruz. Suriye`nin bölünmesine karşıyız. Ama bildiğiniz gibi Suriye`de 18 bini bulan öldürülmüş insan var. Kendi halkını acımasızca öldüren bir rejim var. 40 bin göçmen bizim ülkemizde var. 150 bin göçmen Ürdün`de var. 20 bin göçmen Lübnan`da var. Ve böyle bir tablo karşısında değerlendirme yapıyoruz.

"BİZİM İSTEDİĞİMİZ KATLİAMLAR DURSUN"

Biz diyoruz ki olması gereken halkın iradesi ne istiyorsa o olsun. Ve Beşar Esad`dan sonrasının kararını Suriye`den başka ülkeler vermesin. Suriye halkı versin. Ve bu noktada BM güvenlik konseyine çok önemli görev düşüyor. Cenevre`de yapılmış toplantı önemli bir yol haritasıdır. Bu yol haritası istikametinde atılacak bir adımla netice alınacağına inanıyorum. Fakat sürecin uzaması baba Esad`ın yaptığı katliamların neticesini getiriyor. Bizim isteğimiz Türkiye olarak katliamlar dursun. Barış Suriye`ye egemen olsun. Halkın iradesi ile Suriye huzur bulsun.