VAN - Eski tekel binasını mesken tutan hırsızlar ve tinerciler dehşet saçmaya devam ediyor. Vatandaşlar, geceleri dışarı çıkmaktan korkarken esnaf "iş yerim soyulabilir" düşüncesiyle gece uyuyamıyor. Yetkilileri duyarlı olmaya çağıran esnaflar, eski tekel binasının biran önce yıkılmasını istiyor. Konunun geçtiğimiz günlerde de basın ve medyada yer almasına rağmen yetkililerin duruma seyirci kalması vatandaşların tepkisine neden oldu.
Hatırlanacağı üzere Yüzüncü Yıl İş Merkezi`ndeki bir giyim dükkanına giren hırsızlar işyeri sahibinin 40 bin TL`lik eşyasını çalmıştı. İşyeri sahibi ve esnaf yaşanan hırsızlık olaylarını eski tekel binasının başıboş bırakılıp tinercilerin insafına terk edilmesine bağlamıştı.
 
Geçtiğimiz gün yine, Selim Yılmaz adlı esnafın dükkanına giren hırsızlar iş yeri sahibinin 10 bin TL kadar elektrik malzemesini ve bilgisayarını çalmıştı. Olay üzerine soyulan işyerinin sahibi ve diğer esnaflar mağduriyetlerini dile getirirken Vali Karaloğlu`na ve yetkililere seslenerek önlem alınmasını istemişlerdi.
 
"Kazandığımız 3-5 Kuruşu Hırsızlara Teslim Ediyoruz"
Mağdur esnaf Selim Yılmaz, "Zaten depremden dolayı mağduruz şimdi ise hırsızlardan çekiyoruz. Zaten 3-5 kuruş para kazanamıyoruz onu da hırsızlara teslim ediyoruz. Özellikle milletvekillerine sesleniyorum; böyle mi memleketi yöneteceksiniz, bu mudur yöneticilik? Bizler esnaf olarak hakkımızı size helal etmiyoruz. Size oyumuzu verdik. Sayın Valim `eğer bu milletvekilleri bir şey yapamıyorsa bari siz yapın!` Şehrin göbeğinde böyle bir yerin olması gerçekten ayıptır" dedi.
 
Eski tekel binasının tinercilerden geçilmediğini söyleyen Yılmaz, "Yetkililerimize sesleniyorum: Ercişli Emrah sokağında bulunan esnaflar olarak bizim arkadaşlarımızı mağdur eden bu hırsızlara karşı bir an önce bize destek olun. Defalarca esnaf burada mağdur edilmiştir. Artık esnaflar bu sokakta esnaflık yapamayacak duruma geldi. Yetkililerden bu sokağın en azından aydınlatılmasını veya MOBESE kamerası takılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
"İşyerlerimiz Sırayla Soyuluyor"
Daha önce de hırsızlar tarafından mağdur edildiğini söyleyen esnaf Zeki Altay da, hırsızlık olaylarını eski tekel binasının tinercilerin mekanı durumuna gelmesine bağladı. Altay "Tekel binasına her türlü insan girip çıkıyor. Bunda hırsızı da var tinercisi de var, kaçakçısı da var. Burada geceleri kimse geçemiyor. Adam önümde durduğu halde adama müdahale edemiyorum. Çünkü deme hakkım yok. Daha önce arkadaşlarımızı yaraladılar. Artık dükkanlarımıza sırayla girmeye başladılar. Artık bu işi daha iyi yapıyorlar. Gelip bizi konuşturuyorlar, dükkânlarımıza bakıyorlar, duruma bakıyorlar. Bunların en çok işine gelen şey buranın sessiz olması, tinercilerin veyahut da hırsızların olmasıdır. Bizim için en çok önemli olan şey tekel binasının bir an önce yıkılmasıdır. Daha önce başka yerlere de söyledik ama maalesef ilgilen olmadı. 1 ay içerisinde 5-6 dükkân soyuldu. Ben burada hırsızı yakalasam da hırsıza bir şey yapamıyorum. Ben yakalasam bile devlet bırakıyor" diyerek tinercilerin her geçen gün daha da arttığını ifade etti.
 
"Eski Tekel Binası İçin Bir Önlem Alın"
Vali karaloğluna seslenen Altay, "Vali beyden istirham ediyoruz bir an önce burası için önlem alsın. Burası bu şekil olmaz. bir değil, iki değil, 6-7 keredir dükkanlarımıza giriliyor. Bir çok esnaf artık başa çıkamadı, dükkanını kapattı. Vergi ödüyoruz, kira ödüyoruz… Bir an evvel tekel binasının yıkılması, kapatılması ya da bir bekçinin bırakılmasını istiyoruz. Ya da herhangi bir güvenlik önleminin alınmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
 
Yüzüncü Yıl İş Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Ulutaş, bütün esnafın bu durumdan şikayetçi olduğunu söyleyerek "Şu an buradaki bütün esnafın ortak sorunu eski tekel binasının terk edilmesi, harabeye dönüşmesi, hırsızların, şebekelerin burada bulunması ve sık sık iş merkezimizde hırsızlık olaylarının olmasıdır. Biz daha önce burayı kiralık istedik vermediler bize. Burayı aile çay bahçesi yapacaktık ve bu şekilde burayı koruyacaktık. Buranın bir an önce temizlenmesi lazım. İlerde başka olaylar da olabilir" ifadelerini kullandı. (Murat Dalgın-İLKHA)