VAN- Van Gölü`ndeki Adır Adası`nda Haziran ayı başlarında martıların ölmesi üzerine Yüzüncü Yıl Üniversitesi yetkilileri harekete geçti. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Orman ve Su İşleri 14. Bölge Müdürü Faruk Özbek, YYÜ Yaban Hayatı Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Lokman Aslan, YYÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Atilla Durmuş, adada inceleme yaptı. Yapılan incelemelerde salgın hastalık belirtisi görülmezken, yavru martıların açlık ve sıcaktan öldüğü belirtildi.

Üniversite olarak adada yaşanan martı ölümlerinin başından beri takipçisi olduklarını söyleyen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, \"Adır Adası`nda yaptığımız incelemeler sonucu martıların açlıktan öldüğü kesinleşti. Martılarda yapılan incelemelerde her hangi bir salgın hastalık belirtisine rastlanmadı. Çevre köylerden de bize martı ölümleri ile ilgili şikayetler gelmişti. Köylülerle de bir araya gelerek konu ile ilgili kendilerine bilgi verdik. Salgın bir hastalık olmadığını söyledik. Martı ölümleri Yaban Hayatı Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri tarafından kontrol edilecek. Ölümler şu anda doğal bir denge sonucu olarak görünüyor.\" dedi.

Yaşanan ölümlerin doğal dengenin bir sonucu olduğunu söyleyen Orman ve Su İşleri 14. Bölge Müdürü Faruk Özbek ise, \"Martılar açlık ve sıcaklardan dolayı telef olmuş. Martılarla ilgili şu anda yapabileceğimiz bir çalışıma yok. Çünkü yaşanan ölümler doğal dengenin bir sonucu. Biz adada bir temizlik yaparak ölü martıları toplayacağız. Ölüm oranları da sürekli takibimiz altında olacak, bu sayı artarsa yemleme yapabiliriz\" diye konuştu. (Mahmut Aytekin-İLKHA)