BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici`nin yazılı sorularını yanıtlayan Ergin, çağdaş ceza infaz uygulamalarına paralel olarak, koşullu salıverilmelerine bir yıl ve daha az süre kalan hükümlülerin, dış dünyaya uyumlarını sağlamak, aileleriyle bağlarını sürdürmelerini ve güçlendirmelerini temin etmek amacıyla, bakiye cezalarının denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak infaz edilmesine imkan sağlayan kanunun Nisan ayında yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Bu kanun kapsamında, hassas gruplara ilişkin de özel düzenlemeler getirildiğini belirten Ergin, buna göre, 0-6 yaş arasında çocuğu olan kadınların koşullu salıverilmelerine iki yıl veya daha az süre kalması; maruz kaldıkları ağır bir hastalık, sakatlık veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen hükümlülerin ise koşullu salıverilmelerine üç yıl veya daha az süre kalması durumunda, kalan cezaları için, denetimli serbestlik tedbiri uygulamasından yararlanmalarının öngörüldüğünü vurguladı. Ergin, şunları kaydetti:

``22 Mayıs itibarıyla, 15 bin 118 hükümlü dosyası bu kanun kapsamında denetimli serbestlik şube müdürlüklerine gönderildi.

Toplam cezasının beşte birini tamamlayan ve koşullu salıverilmesine bir yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlülerden, Ankara Çocuk Eğitimevi`nden 10 çocuk tahliye edildi, 2 çocuğun dosyası incelemede; İzmir Çocuk Eğitimevi`nden 14 çocuk tahliye edildi, 5 çocuğun dosyası incelemede; Elazığ Çocuk Eğitimevi`nden ise 9 çocuk tahliye edildi, 11 çocuğun dosyası incelemededir.

4 Nisan itibarıyla, ceza infaz kurumlarında, 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan ve koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan kadın hükümlü sayısının 67`dir. Bunlardan 48`i kanun kapsamında tahliye edilmiştir.

24 Mayıs itibarıyla, ceza infaz kurumlarında bakıma muhtaç sürekli hastalığı bulanan 159 hükümlü ve tutuklu bulunduğu, bu kişilerden tahliyelerine 3 yıl veya daha az süre kalanların sayısının 75`tir.``

AA