BATMAN - Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar, 20 Temmuz Cuma Günü başlayacak olan Ramazan ayı ile ilgili bir mesaj yayımladı.
 
Ramazan ayının Cuma günü başlayacağını ve yarın akşam ilk teravih namazının kılınacağını ve aynı gece sahura kalkılacağını hatırlatan Müftü Çağlar, bu yıl fitre miktarının asgari 8.50 TL olarak tespit edildiğini belirtti.
 
Müftü Çağlar, "Batmanlı kardeşlerimizin ve tüm İslam âleminin Ramazan ayını tebrik ediyor, fazilet ve hikmetine uygun şekilde huzur içinde makbul oruç ve ibadetlerle bu mübarek ayı değerlendirmeye cümlemizi muvaffak eylemesini Cenab-ı Allah`tan diliyoruz" dedi.
 
Oruç tutmanın bir adet, bir gelenek değil; Allah`ın emrettiği ve dinimizin beş temel esasından biri kıldığı maddi ve manevi hikmet ve faydaları çok olan mühim bir ibadet olduğuna dikkat çeken Çağlar, "İman, ibadet ve sevap ciheti gaye edinilerek oruç tutulur. Bu gaye ile değil de, akşam iftarda ve sonrasında mide ve nefsin her ihtiyacı telafiyen karşılanmak üzere; gündüzleri aç ve susuz kalınan ve nefsin bazı arzuları karşılanmayan bir ay olarak görülüp bu şekilde geçirilmesi, dini bir değerlendirme olmamaktadır" uyarısında bulundu.

Oruca ihlâsla niyet edildiğini ve sadece Allah`ın emri olduğu ve sevabına inanılarak tutulması gerektiğini dile getiren Müftü Çağlar, "Ruh, kalp ve bütün azalarla oruç tutulmalıdır. Oruç tutan insan imsak vaktinden iftar vaktine kadar uzun süren bir ibadet içinde olduğunu bilmelidir. Namazda iken namazı bozan ve sevabını gideren şeylerden uzak durulması gerektiği gibi; oruçlu iken bu ibadetin kazandıracağı sevabı kaybettirecek davranışlardan da kaçınılmalıdır" ifadelerini kullandı.
 
Mübarek Ramazan ayında fakir ve muhtaç kimselerin bütün sene boyunca çektikleri ızdırablar düşünülerek şefkat ve merhamet hislerinin inkişafıyla zekât, hayrat ve hasenatlarla sıkıntılarını giderme görevi hakkıyla yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan Müftü Çağlar, "Camilerde ve Kur`an Kurslarında okunan mukabelelere imkânlar dâhilinde iştirak edilmelidir. Verilen vaazlar, yapılan dersler gerektiği şekilde takip edilerek ihtiyaç duyulan dini bilgiler alınmada kusur edilmemelidir" dedi.
 
Çağlar, "Oruç, aç ve susuz kalmaktan ibaret olmamalı; hikmet ve faydalarına uygun şekilde tutularak Allah`ın rızasıyla maddi ve manevi, dünyevi ve uhrevi, bireysel ve toplumsal faydalar sağlayacak tarzda oruç ibadeti eda edilmelidir. Allah mübarek Ramazan ayını emrettiği şekilde geçirmeye cümlemizi muvaffak eylesin. Ramazan ayımız mübarek olsun. Allah`ın selamı, rahmeti ve bereketi cümlemizin üzerine olsun" duasıyla açıklamasına son verdi. (Veysi Demir - İLKHA)