Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan Ergenekon davası sanığı eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz`ün imzasını taşıyan fişleme belgelerine Akit ulaştı. Çeşitli üniversitelerde görevli yüzlerce akademisyene ait özel bilgilerin bulunduğu fişleme belgelerinin Batı Çalışma Grubu ve Anasol-M Hükümeti`ne sunulduğu, kopyalarının YÖK arşivinde unutulması sonucu savcılığa intikal ettirildiği kaydedildi. Akit`in ele geçirdiği yüzlerce sayfalık fişleme belgeleri arasında en dikkat çekicisi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi personeli ile ilgili yaptırılan çalışma. Daha önce bizzat eski rektör Yücel Aşkın tarafından yapılan fişlemelerden kat be kat detaylı çalışmada, üniversitede yürütülen irticacı avına ilişkin detaylı bilgiler bulunuyor. Gürüz`ün tutuklanmasına neden olan 21.09.2001 tarihli fişleme çalışması özetle 12 sayfadan oluşuyor.

BELGELERDE KEMAL GÜRÜZ`ÜN İSMİ VE İMZASI BULUNUYOR

YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz`ün ismi ve imzası bulunan belgenin bir kopyasının İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı İzleme Grup Başkanlığı`nda 2001/1237 koduyla saklı olduğu vurgulanıyor. Yüzlerce ismin fişlendiği belgedeki isim ve analizlerin bir kısmı ise şöyle: “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, ilgili kayıtlı yazınız incelenmiştir. Kurulumuzca yapılan inceleme neticesinde aynı konunun daha önce Başbakanlık Uygulama Takip ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı`nca Kurulumuza gönderildiği ve konu hakkında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü`nden bilgi istendiği anlaşılmıştır. 12 sayfa yazı örneği bilgilerinize saygı ile arz ederim. Başkan Kemal Gürüz.”

ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ İSLAMCI VE BBP`Lİ DİYE FİŞLENMİŞ

Bilgilendirilen konu: 1982 yılında üniversitenin kurucu rektörlüğüne Prof. Dr. Hakkı Atun`un getirildiği dönemde iyi niyetli çağdaş bir kurum kurmak için gayret gösterilmişse de duruma hakim olunamadığı, İslamcı BBP çizgisinde bir kadrolaşmanın başladığı, öğrencilerin görüşleri doğrultusunda hareket etmeye başladığı, söz konusu rektörün ayrılmak zorunda kaldığı, ilerleyen dönemlerde tüm kilit noktalara İslamcı ve BBP`li militanların getirilmesinin hız kazandığı, Prof. Dr. S.M`nin Fazilet Partisi`nden olduğu, Prof. Dr. A.Ö`nün ise aynı partinin Merkez Yürütme Kurulu`na üye olduğu belirlenmiştir. Prof Dr. A.U. uzun yıllar Nurcu faaliyetleri organize edenlerin öncülerindendir. Daha sonra türban yürüyüşüne katılmıştır. Senato seçimlerinde D.O. ile ortak hareket ettiği görülmüş, türbanın bir özgürlük sorunu olduğunu, devletin buna karışmaması gerektiğini, kendini Allah`ın yasalarının bağladığını her zaman ifade ettiği, eşinin türbanlı olup, evinde yaptığı toplantılarda öğrencilere İslamî yaşam konusunda baskı yaptığı belirlenmiştir. Aynı dönemde Tıp kadrolarının tamamen Prof. Dr. D.O`nun önerileri doğrultusunda İslamcı ve Kürt Milliyetçisi İslamcılar tarafından yaklaşık on kat artırıldığı, üniversitede iftar yemekleri düzenlediği belirlenmiştir...

‘NAKŞİ`, ‘MENZİLCİ`, ‘NURCU`, ‘YAZICIOĞLU TARAFINDAN ZİYARET EDİLDİ`

...Doç. Dr. M.A, Tıp Fakültesi: Eski Dekan Dursun Odabaşı tarafından getirildi. Adıyaman Menzil Şeyhi ile yakın ilişkiler içerisinde olduğu ve Tıp Fakültesinde bu cemaatin temsilcisi konumunda bulunduğu, Nakşibendi tarikatı üyeleri tarafından itibar görüyor.
Doç. Dr. F.Ö.: Ülkücü görüşe mensup bir kişi olup, BBP`ye yakın fikriyata sahip.
Doç. Dr. M.K.: Tıp Fakültesi KKB Bölüm Başkanı, Nakşibendi tarikatının önde gelenlerinden olduğu, Doç. Dr. N.T, Doç. Dr. H.Y, Yrd. Doç. Dr. Ş.A, Yrd. Doç N.A. ile birlikte çalıştıkları, eşinin türbanlı olduğu, Düzce İli`nde öğretmenlik yaptığı, üniversitede irticacı kadrolaşma yönünde yoğun çalışmalarının bulundu.
Prof. Dr. N.T.: Milli Görüş Radikal. Nizam-i Âlem Ocakları ile bağlantısı bulunuyor. Muhsin Yazıcıoğlu tarafından ziyaret edildi.
Doç. Dr. Y.C.: Nakşibendi tarikatının önde gelenlerinden olduğu, irticai faaliyetlerde etkin bir kişi olduğu, türban için el ele yürüyüşüne katıldığı, Adıyaman ili Kahta ilçesinde bulunan Menzil köyünde bulunan Menzil şeyhi ile irtibatlı olduğu belirlendi.
Arş. Görv. Ş.K. İlahiyat Fakültesi: Nur cemaatine üye olduğu ve itibar gördüğü, 1998 yılında türban için el ele yürüyüşüne katıldı.
Yrd. Doç. Dr. K.P.: Fen Edebiyat Fakültesi, Milli Görüş mensubu olduğu, Fazilet Partisi`nin aktif elemanlarından olduğu, Milli Görüş mensupları tarafından itibar gördüğü ifade edildi.

SİLMEYİ UNUTTUKLARI BELGELER BAŞLARINA DERT OLDU

28 Şubat postmodern darbesi ile ilgili soruşturma kapsamında YÖK`teki 300 klasör dosyaya el konulmuştu. Belgeler arasında dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz arasındaki yazışmalar ve yüzlerce fişleme evrakına el konulmuştu. Gürüz döneminde yoğunlaşan fişleme çalışmalarının bir kısmının Ergenekon soruşturmasının başlatılması üzerine silindiği belirtilirken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`nın yürüttüğü soruşturmaya konulan belgelerin unutulduğu kaydediliyor. Savcılığın fişleme ağında görev alan personelle ilgili ayrıca soruşturma yürüttüğü ifade edildi.

Yeni Akit