İçişleri Bakanlığınca 2019 yılının "Yaya Öncelikli Trafik Yılı" ilan edilmesinin ardından ülke genelinde "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla bir kampanya başlatıldı.

Trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması amacıyla düzenlenen kampanyanın startı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı'nda yapılan etkinlikle verildi.

Etkinlik alanına İçişleri Bakanlığı binasından yürüyerek gelen Soylu, burada yaptığı konuşmada, kampanyaya destek verenlere teşekkür etti. Trafikte yolun karşısına geçmeye çalışanların türlü zorluklarla karşılaştığını anımsatan Soylu, eski köye yeni adet getirmeye çalıştıklarını söyledi.

2017 yılında 7 bin 427 kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini, bunların bin 681'inin yaya olduğunu kaydeden Soylu, trafikte yapılan denetim ve uygulamalar sayesinde son 3 ayda trafik kazalarında meydana gelen ölümlerde yüzde 36,5 oranında azalma meydana geldiğini belirtti.

"Araçlar yaya geçidini ve yayayı gördüğü zaman yavaşlayacak"

Soylu, yılın ilk 3 ayında alınan sonuçların yılın tamamına yayılması durumunda trafik kazalarında hayatını kaybeden vatandaş sayısının 2 bin 100 azalacağını ifade etti.

Trafik kazaları meydana geldiği anda araç içinde hayatını kaybedenlerle hastanede hayatını kaybedenlerin oranının 1'e 1 olduğunu anlatan Soylu, yayalarda bu oranın 1'e 2 olduğunu kaydetti. Yaya öncelikli trafikte başarılı olunması halinde kaza oranlarının Avrupa Birliği seviyesinin altına inilebileceğini belirten Soylu, trafik kazalarının azaltılması amacıyla yaptıkları çalışmalarla düzenledikleri kampanyalara da dikkat çekti. Soylu, şunları kaydetti:

"Devlet trafik kazalarının önlenmesi için hem eylem yapar hem de gereğini yapar. Her şey ceza değil. Peki biz nasıl buna adım attık. Öncelikle TBMM, Karayolları Trafik Kanunu'nun 74. maddesinde bir değişiklik yaptı. Önceden bize okullarda hep şunu öğretirlerdi, ilk önce sağa sonra sola sonra tekrar sağa bakacağız. Bunun anlamı şuydu, trafikte sorumluluk yayaya aittir. Arabayı kollayacaksın ondan sonra yol boşsa çıkacaksın. Eğer bir şey olursa dikkatsizlik ve tedbirsizlikten kusur yine sana yazılacak. Oysa yeni kanunda yapılan değişiklik çok açık ve net. Kavşaklarda, trafik lambasının olmadığı yaya geçitlerinde, aynı zamanda da trafik polisinin olmadığı yerlerde araçlar yaya geçidini ve yayayı gördüğü zaman yavaşlayacak.

Eskiden nezaketle yol veriliyordu veya verilmiyordu. Arabaların arasından geçmek için akrobasi yapmak gerekiyordu. Oysa şimdi araçlar yayayı gördükleri anda yaya geçidinde duracaklar. Yayanın geçmesini bekleyecekler. Aynen dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi ve ardından da kendi yolculuklarına devam edecekler"

Soylu, Türkiye'nin gelişmesiyle kuralların da değiştiğini ifade ederek, yeni uygulamanın kazaları azaltacağını söyledi. Kampanyanın 81 ilde, 922 ilçede başlatıldığını ve bu konudaki farkındalığın artmasını sağlayacağına inandığını anlatan Soylu, Sahil Güvenlik Komutanlığı botlarının da denizlerde siren çalarak kampanyaya destek verdiğini ifade etti.