Akdeniz`de Suriye tarafından düşürülen Türk jetiyle ilgili daha önceki açıklamalarında hep ‘Suriye tarafından düşürülen` ifadesini kullanan Genelkurmay, dün ‘Suriye tarafından düşürüldüğü iddia edilen` ifadesine yer verdi.

Genelkurmay Başkanlığı`nın, Malatya 7. Ana Jet Üssü`nden kalkan bir RF-4E tipi keşif jetinin 22 Haziran günü uluslararası hava sahasında Suriye tarafından düşürülmesiyle ilgili olarak dün yaptığı açıklama soru işaretlerini artırdı. Olaya ilişkin olarak bugüne kadar yaptığı açıklamalarda “Suriye tarafından düşürülen Türk jeti” ifadesini kullanan Genelkurmay Başkanlığı`nın dünkü açıklamasında “Suriye tarafından düşürüldüğü iddia edilen” ifadesine yer vermesi dikkati çekti.
Açıklamada uçağın enkazına ilişkin yapılan ilk incelemeyle ilgili bulgular da, Türk jetinin füze ya da uçaksavarla düşürülmemiş olabileceği ihtimalini gündeme getirdi. Kullanılan ifadeler pilotaj hatası ya da teknik arıza olasılığını da düşündürürken arıza olması durumunda Türk jetinin mutlaka Diyarbakır ile irtibata geçmiş olması gerektiğine işaret edildi. Deniz dibindeki parçaların analizi sırasında mühimmat izine rastlanabileceğine işaret edildi.

Soru işaretleri artıyor

Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan idaresindeki Türk RF-4E keşif jetinin 22 Haziran`da düşürülmesinin ardından devletin zirvesinden yapılan sert açıklamalara karşın, enkaza yeni ulaşılması nedeniyle ortaya çıkan soru işaretleri de arttı.
Pilotların naaşları ve çok sayıda parçaya ulaşılmış olmasına karşın Türk jetinin nasıl vurulduğuna ilişkin henüz net bir açıklama yapılmaması da kafaları karıştırdı.


Genelkurmay ve hükümet çevrelerinden yansıyan; uçağın füze ile düşürülmüş olma ihtimalinin yüksek olduğu yolundaki değerlendirmelere karşın, son birkaç gündür kamuoyuna yansıyan “Füze görüntüsünün olmadığına” yönelik bilgiler dikkati çekti. Dün Genelkurmay`dan yapılan 4 maddelik açıklamada da dikkati çeken ifadeler yer aldı.

Genelkurmay, bugüne kadar yaptığı açıklamalarda “Suriye tarafından düşürülen uçağımız” ifadesini kullanmıştı. Dün yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “22 Haziran 2012`de Doğu Akdeniz`de, uluslararası hava sahasında, görev uçuşu yaparken, radar ve telsiz teması kesilen ve müteakiben Suriye resmi makamlarınca kendileri tarafından düşürüldüğü iddia edilen Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza ait RF-4 uçağımız ile ilgili bilgiler bugüne kadar doğru ve tam bir şeffaflık içinde kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bundan sonra da aynı şekilde paylaşılmaya devam edilecektir. Konuyla ilgili son gelişmeler aşağıda sunulmuştur.

Petrol türevi, mühimmat yok

Arama ve kurtarma faaliyeti sırasında su yüzeyinden toplanan malzemeler, Jandarma Kriminal Daire Başkanlığınca incelenmiş ve tanzim edilen rapora göre; malzemeler üzerinde petrol türevi herhangi bir yangın başlatıcı ve hızlandırıcı madde profiline, organik ve inorganik patlayıcı madde artığına ve herhangi bir mühimmata ait olduğu değerlendirilen bir bulguya rastlanmamıştır. Ayrıca, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından, elde mevcut parçalar ile halen deniz dibinde bulunan parçaların kamera görüntüleri üzerindeki teknik inceleme devam etmektedir.

Kaynaklar, yönergelerde uçağın 2 bin feetin altında arızalanması durumunda pilotlarun uçağı terketmesi hususunun yer aldığını ancak uçakla radar irtibatının 7 bin 600 feette kaybedildiğinin resmi olarak açıklanması nedeniyle bu yükseklikte bir arızada pilotların Diyarbakır`daki Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi`ne bilgi vermesi ve irtibat kurmasının zorunlu olduğuna işaret etti. Kaynaklar, ufak bir olasılık da olsa, düşürülen jetleri modernize eden İsrail`in teknik olarak elektromanyetik karıştırıcı kullanarak uçağın elektronik aksamını hedef alabilme yeteneği bulunduğuna işaret etti.

Fidan`dan Gül`e bilgi

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Suriye`nin Türk savaş uçağını düşürmesi ve terör konularında bugün Cumhurbaşkanı Gül`e bilgi verecek. Gül, devlet günü çerçevesinde bugün MİT Müsteşarı Fidan`ı Çankaya Köşkü`nde kabul edecek.

Milliyet