VAN - Reçetelerin elektronik yolla yazılmasını öngören E reçete sistemi 1 Temmuz itibariye uygulanmaya başlandı. Van`da E-reçete sistemini değerlendiren 38. Bölge Van, Bitlis-Hakkâri Eczacılar odası başkanı Murat Keçeci Uygulamanın yeni olduğu için yazılımsal kimi sıkıntıların yaşandığına dikkat çekerek doktorların bu noktada yeteri kadar bilgilendirilmediğini söyledi.

 

\"Reçeteler Kâğıt Yerine İnternette\"
Keçeci, E-Reçete sisteminde reçetelerin internet ortamında hazırlandığını ve bunun birçok israfın önüne geçtiğini belirterek, \"Doktor hastasını muayene ettikten sonra gerekli ilaçları internet ortamında yazdıktan sonra hastaya verilen şifre ya da kayıt numarası ile istediği herhangi bir eczaneye gidip oradan ilaçlarını alabilecek. Bu sistem Avrupa`da uygulanıyor. Ülkemizde ise bunu Emekli Sandığı kart sistemiyle kullanmıştı. Sosyal Güvenlik Kurumu`na (SGK) geçildikten sonra bundan vazgeçildi\" dedi.

 

\"Uygulama Özel Hastaneleri de Kapsıyor\"
Ocak ayında Konya ve Eskişehir`de pilot uygulaması yapılan E-Reçete sisteminin 1 Temmuz itibarıyla tüm Türkiye`de uygulamaya konulduğunu hatırlatan Eczacı Murat Keçeci, \"Ancak bu sistem, şu anda birinci basamak Sağlık Ocakları, Aile Hekimlikleri, Verem Savaş Dispanserleri ve Askeri hastanelerin 1. 2. 3. Basamak Hastaneler hariç ikinci, üçüncü basamak dediğimiz devlet ve üniversite hastaneleri ile özel hastanelerde uygulanmaktadır.\" açıklamasında Bulundu.

 

\"Hekimler Uyguma Noktasında Yeteri Kadar Bilgilendirilmedi\"
Her uygulamanın geçiş aşamasından olduğu gibi burada da kimi sıkıntıların yaşandığını belirten Murat Keçeci, burada da Sosyal Güvenlik Kurumunun Hekimleri yeteri kadar bilgilendirilmediği için çeşitli sıkıntılar yaşandığını söyledi. Keçeci, ayrıca bu aşamada sistemin yavaş işlemesi ya da ara sıra kesilmesinin normal olduğunu belirtti.

 

Ölümlere Sebep Olan Yanlış İlaç Yazma İşlemi Son Bulacak
Uygulamanın güzel olduğunu, suistimallerin en aza indirildiğini ve israfında önüne geçileceğini anlatan, Keçeci, \"Yeni uygulama ile hem suistimallerin önüne geçilecek. Aynı zamanda kâğıt ve zaman israfı da minimuma inecek. Tabi tüm bunlar zamanla hekimlerin ve vatandaşların bilinçlendirilmesiyle rayına girecek, Artık reçetelerin yerini küçük bir kâğıt alacak, burada yanlış ilaç verme gibi bir ihtimal da kalmayacak\" ifadelerini kullandı.

 

Eşdeğer yani etken maddesi eşit olan ilaçlarda isim değişikliğinin dışında herhangi bir farkının olmadığını anlatan, Keçeci, \"Eşdeğer ilaçlar noktasında vatandaşlarımız bunu yanlış anlıyor. Hâlbuki her şey aynıdır. Aynı zamanda eşdeğer ilaçları verme hakkı eczacılara vermişti SGK ise en ucuz olanı verdiğinden ucuz eşdeğer ilaçlar tercih ediliyor. Yine eczacı eşdeğer olan herhangi bir ilacı verebilir. Bunda hiçbir sakınca yoktur. Burada etken maddesi önemlidir etken maddesi aynı olduktan sonra değişen bir şey olmaz\" şeklinde konuştu.

 

Keçeci, son olarak geçen sene yaşanan depremlerden dolayı kendilerinden kaynaklanan ya da farklı nedenlerden kaynaklanan sıkıntılardan dolayı vatandaşlardan özür diledi.

 

Öte yandan E-Reçete sistemiyle birlikte uygulamaya giren `avuç içi damar izi okuma` uygulaması ise daha ağır işlemektedir. (Murat Dalgın - İLKHA)