VAN - Hakkari ili Yüksekova ilçesinde 05 Mayıs 2011 tarihinde başlayan olaylarda, ilçede 2006 yılından itibaren faaliyet gösteren Mustazaflar ile Dayanışma Derneği`ne yönelik yapılan taşlı, molotoflu ve sopalı saldırı sonucunda Dernek Başkan Yardımcısı Ubeydullah Durna`ın, katledilmesine yönelik KİAP Platformu, altında 60 STK`nın imzasının da bulunduğu bir rapor yayınladı. Platform adına raporu okuyan Erdem Der Başkanı İsmail Almalı;

"1- Heyetimiz, Yüksekova`ya girdiğinden andan itibaren Cengiz Topel Caddesindeki eylemin BDP`nin kontrolünde yürütüldüğü ve onların inisiyatifinin dışına çıkılarak bir işin yapılmasının mümkün olmadığı kanaatine sahip olmuştur.

2- Mustazaf-Der üyelerinin olay günü BDP`lilere saldırdığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Bazı yayın organlarında yer alan, ilçeye gelen misafirlerin halkı provoke edip çatışma ortamı hazırlamaya çalıştıkları iddiasının doğru olmadığı gözlemlenmiş ve Mustazaf-Der`in hem mağdur edilip hem de suçlu ilan edilmek istendiği heyetimizce tespit edilmiştir.

3- İlçede meydana gelen bu olayların asıl sebebinin, PKK-BDP`nin kontrolündeki halk inisiyatifinin, farklı bir görüş ve düşünceye tahammülsüzlüğü olduğu düşünülmektedir" açıklamasında bulundu.

"Hazırlanan raporda yapılan gözlemler ve dinlenen tanıkların yanı sıra olay mahallinde yapılan incelemeler de dikkate alınarak şu kanaate vardık" diyen İsmail Almalı, "Her halükarda sivil haklarını kullanmak dışında bir suçu ve işlevi bulunmayan Mustazaf-Der, ilçede faaliyetlerini yasal zeminde devam ettirme hakkına sahiptir.

Yüksekova`da toplumsal kaos içinde bir Müslüman`ın katledilmesi, geçmişten ders almaya çalışan bizler ve tüm Kürt halkı için endişe vericidir. Zira yıllardır arzu ettiğimiz barış ortamına açıkça dinamit yerleştirmek olan bu hadise, esef verici ve gelecek açısından ürkütücü bir gelişmedir.

Açık bir şekilde kınadığımız ve lanetlediğimiz bu elim hadisenin tekrar kaşınması ve tırmandırılması riskine karşı; BDP kadrolarının basiretli davranarak olayı gerçekleştirenlerden beri olduklarını açıklayıp, failleri açık ederek bu kaos süreci ile alakalı olmadıklarına dair somut ve yatıştırıcı rol almalarının, sorumlulukları ve siyasi misyonları gereği olduğuna inanıyoruz.

Aynı şekilde mağdur tarafı da şu ana kadar gösterdiği vakur tavrı sürdürmeye, tahriklere kapılmayıp aynı sağduyu ve soğukkanlılıkla bu zor süreci birlikte atlatmaya davet ediyor, olayda hayatını kaybeden merhuma Allah`tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyoruz." Şeklinde konuştu.

Fikret Özkan - İLKHA