TRABZON - Trabzon`un Araklı ilçesine bağlı Yeşilköy Köyü Gençmehmetağalar mevkiinde halkın su çilesi bitmek bilmiyor. Yıllardır omuzlarında güğümler ile su taşıyarak ve ellerinde bidonlarla su ihtiyaçlarını gideren köylüler, birkaç yıl önce şebeke suyuna kavuşmanın sevincini yaşarken, bu seferde 60 yıldan beri su ihtiyaçlarını giderdikleri kaynak suyunun çıktığı yerin sahiplerinin engeliyle karşılaştı.
Ortamahalle`de sürekli kaynak suyunun bulunduğu yerdeki arazinin sahiplerince tahrip edilince, Muhtarın da ilgisizliği yüzünden mahalleli 60 yıldır kullandığı sudan mahrum bırakıldı.
Birkaç yıldan beri suyun dağıtımını sağlayan kurna`dan iki çıkıştan birisi olan mahalleye giden su borusunun ağzına Dalmahmutlar olarak tanınan kişiler tarafından taş, fındık. çamur vs. tıkanarak veya boruyu yukarı kaldırarak suyun akışı engelleniyor. Bu sebepten dolayı mahallelinin yıllardan beri kullandığı içme suyu kesildi. Her seferinde mahalleliler, elbirliği ile kırıkları ve boruları düzelterek onarmak istemektedir, ama bu seferde yer sahiplerince \"burası bizimdir giremezsiniz\" şeklinde engel olunması nedeniyle tamir edemiyorlar.
Mahalleli ve Tatile Gelenler İsyanda
Mahalle sakinlerinden Muteber Genç, \"çok eskiden omzumda güğümlerle su taşıyordum, daha sonra kaynak suyu mahallemize geldi. Rahatlamıştık fakat evler çoğalınca yetmez oldu. İki yıl öncede su şebekesi köye gelince epeyce sevinmiştik. Lakin bu seferde tazyikli olmasından dolayı sık aralıkla bozulmalar meydana geliyordu. Tekrar eski kaynak suyunu kullanmak istiyoruz ama bu seferde onun akması bazı kişilerce engelleniyor. Daha sonra su borularımız sürekli tahrip edildi suyumuz sürekli kesildi. Onun için şimdi de sırtımızda ve elimizde kovalarla ve bidonlarla su taşıyoruz\" dedi.
Sorunu Ancak Devlet Çözer
Mahallenin önde gelenlerinden Hacı Saffet Özgenç, elbirliğiyle suyun getirildiğini ama bazı kişilerin keyfi davranışları yüzünden vanaların kırıldığını söyledi. Özgenç, \"Eski kaynak suyunun da arazi sahipleri tarafından akması türlü engellemeler yapılması ile susuzluk çekiyoruz. Engellemenin görülebileceği açıktır. Mahalleli elinden geleni yapıyor. Ancak yine de söz konusu sorunu ancak devlet çözebilir\" diye konuştu
Araklı`da esnaflık yapıp Ortamahalle`de ikamet eden Hacı Raif Özgenç ise \"ciddi zahmetler sonucu yapılan eski su şebekesinin yol genişleme çalışmaları sonucu tahrip edilip bozulması nedeniyle akrabalarım Saffet ve Yusuf Özgenç ile üçümüz tarafından tekrar plastik boru çekilerek akışı sağlandı. Ancak yine aynı kişiler tarafından tekrar boru yukarı kaldırılarak suyun akışı sürekli engelleniyor\" diyerek yer sahiplerinin tahribatına vurgu yaptı.
Su Yok Diye Köyümüzde Kalamıyoruz
İstanbul`da bulunan ve yazlarında köye gelen Tülay Aksu da \"Doğduğumuz yerleri terk etmemek ve ileri yaşlarda daha rahat yaşayabilmek için ailemle birlikte mahallemizde binlerce lira harcayarak 4 katlı bir bina yaptık. Ancak su olmayınca köyde kalmak pek mümkün olmuyor\" diyerek yetkilere sitem etti.
Bıktık Usandık
Mahalle sakinlerinden Hüseyin Özgenç, suyu onarmaktan bıktıklarını söyledi. Hüseyin Özgenç, \"Yapılanlar karşısında sabrediyoruz. Yer sahipleri ile tartışmak istemiyoruz ama sabrın da bir sonu var. Bu çağda böyle bir kafa yapısının olması son derece düşündürücüdür\" dedi.
İçme Suyunu Kesmenin Yol Kesmekten Ne Farkı Var
Yaz tatili dolayısıyla baba ocağı köyünü ziyarete gelen Kadir Has, Üniversitesi 2. sınıf öğrencisi Faruk Özgenç; \"Her yıl ailece tatilimizi memleketimizde dolayısıyla köyümüzde geçirmek istiyoruz. Fakat su kesintilerinden ötürü artık bıkıyoruz. Sırf bu sebepten dolayı köye gelmek istemeyenler var. Su devamlı akmadığından dolayı tatilimiz zehir oluyor. Suyun mahalleye yetecek kapasitede olmamasına rağmen kısmen de olsa susuzluğu karşılıyordu. Lakin su boruları sorumsuz ve art niyetli kişiler tarafından kırılıyor veya suyun akışına mani olunuyor. Köye her geldiğimizde tamirat yapıyoruz ardından yine zarar veriliyor. Böyle saçma bir şey olabilir mi? Suyu kesmenin yol kesmekten ne farkı var. Başta kaymakamımız olmak üzere yetkilerimiz bu soruna acil çözüm bulmalı ve insanların mağduriyetini gidermeleri gerekiyor\" diye konuştular. (Abdusselam Güneş - İLKHA)
Köyümün Suyu Var-Yok
Trabzon`un Araklı ilçesine bağlı Yeşilköy köyü sakinlerinin su çilesi bitmek bilmiyor. Köylüler tam suya kavuştuklarını zannediyordu ki bu kez kaynak suyun çıktığı arazi sahiplerinin engeline takıldılar.
10.07.2012 12:40:02 / Güncel