Son günlerde Eyüp`lüler çok üzgün. Geçen yıl da yoğun tepkilere rağmen gerçekleştirilen bira festivali önümüzdeki günlerde yeniden tekrarlanacak. Eyüp`lüler sosyal paylaşım sitelerinde yoğun bir şekilde Efes Pilsen One Love Festivalinin Osmanlı`dan kalma ilk Santral binasında ve Eyüp Sultan ilçesi sınırları içinde yapılmasına tepki yağdırıyorlar..

Eyüp`te bira festivaline `Hayır!..`

Osmanlı İmparatorluğu`nun ilk kent ölçekli elektrik santralı olan Silahtarağa Elektrik Santralı olan Santral İstanbul hummalı bir şekilde bira festivaline ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Haberi duyan bir çok Eyüp Sultan`lı gibi Türkiye`nin bir çok yerinden insanlar tepki yağdırıyorlar.

Geçen yıl da yapılan ve Gencecik insanların festival havası içerisinde tonlarca bira tükettiği bu etkinliğin bu yıl da yapılacağının duyurulmasına tepkiler çığ gibi büyüyor.

Geçen yıl Belediye ve Ak Parti Teşkilatına da yoğun bir şekilde ulaştırılan bu tepkiler sonrasında yapılan inceleme ve teşebbüsler sonrasında bu festivalin ve Bilgi Üniversitesi Kampüsü içinde kalan bu alanın faaliyetlerine Belediye`nin hukuken çok ta fazla bir yaptırım imkanının olmadığı meydana çıkmış ve sonucunda festival gerçekleştirilmişti.

Ancak bu yıl tepki koyan insanlar anayasa`nın 58 maddesinin " Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır. " şeklinde ifade edilen hükmünün uygulanması ve Üniversite kampüsü içinde böyle bir festivalin yapılmaması gerektiğini ileri sürüyorlar.

Festivale hayır kampanyası başlatan Eyüp`lüler, "Yasal olarak olmasa bile Sayın Belediye Başkanımız Kavuncu`nun Bilgi Üniversitesi ile yakın ilişkileri olduğunu, zaman zaman orada konferanslara katıldığını, Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlileriyle müşterek proje çalışmalarında bulunduğunu hem medya`dan hem de Eyüp Belediyesi web sitesinden görmüştük. Sayın Kavuncu`nun bu festivalde sanatsal faaliyetlere değil ama Bira içilmesine karşı tavrını koyması urumunda etkili olacağına inanıyoruz." dediler.

Yine aynı kişiler " Elektrik santralının kültür-sanat merkezine dönüşüm projesi İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından, Ciner ve Doğuş Grubu ile birlikte Kale Grubu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin ana sponsorluğunda gerçekleşmiştir.Bu sebeple Sayın Kavuncu Kadir Topbaş`ın da desteğini alarak ilişkileri üzerinden bu festivale dur demelidir. Eyüp Sultan gibi bir ilçenin Belediye Başkanından bu teşebbüsleri beklemek ve sonucunda da hangi teşebbüsleri yapıp ne gibi sonuçlar aldığını kamuoyuyla paylaşmasını istemek bizim en tabii hakkımızdır." şeklinde konuşmalarını sürdürdüler.

Konunun detaylı araştırmasını yapmış olun bu kişiler Bilgi Üniversitesinin Mütevelli heyetinde Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Göksel Gümüşdağ gibi isimlerin de bulunduğunu, eğer istenirse bu festivalin bira Festivali olarak kutlanmasının engellenebileceğine inandıklarını bildirdiler. 

Bu konunun kesinlikle siyasi bir malzeme olmasını istemediklerini , Eyüp Sultan`daki tüm Siyasi Partilerin bu kampanya`nın yanında yer almasını arzuladıklarını ve ümit ettiklerini dile getiren Bu kişiler " Biz kimsenin inancına yaşantısına sanat anlayışına karşı bir tepki koymuyoruz, bildirilen sanatçıların katılması ve kendi sanatlarını icra etmesine de bir itirazımız yok. Ancak Osmanlı`dan yadigar kalan bu mekanda ve Eyüp Sultan İlçesinin sınırları içerisinde, mübarek üç ayların içinde tam da Ramazan ayının girişine yakın bir tarihte böyle bir festivalin bizler gibi Tüm Eyüp`lüleri ve Eyüp Sultan severlerini rencide edeceğini hem siyasi ve mülki erkanın, hem de festivalin sponsoru olan firmaların ve Bilgi Üniversitesi yetkililerinin bilmesi ve bu hassasiyetlere uygun bir şekilde hareket etmesini istiyoruz.Eyüp Sultan`da bira festivaline HAYIR diyoruz." dediler.

Eyüp Gazetesi olarak bizler de bu hassasiyeti gösteren insanların söylediklerini dinleyince aynı fikri kendileriyle paylaştığımızı ve kampanyaya gazete olarak ta destek vereceğimizi kendilerine söyledik.

(www.eyupgazetesi.com )