DİYARBAKIR - Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde artan hava sıcaklıkları nedeniyle boy gösteren hastalıklara karşı uzmanlar vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Diyarbakır`da mevsim normallerinin üstünde gösteren sıcaklıklara dikkat çeken Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Egemen Bıçakçı, \"Sıcakların arttığı şu günlerde önemli sorun sıcak çarpmasıdır. Sıcak ve nemli havada, genellikle yeterli sıvı almadan yapılan egzersiz sonrası oluşur. Vücudun ısı ayar sistemi bozulur. Aşırı su ve tuz kaybı olur. Yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü, nabızda hızlanma, aşırı yorgunluk, bitkinlik, ağrılı kramplar, kalpte ritm bozukluğu, baş ağrısı, kusma-ishal, huzursuzluk, havale, bilinç bulanıklığı olur. Zamanında müdahale edilmezse ölüme neden olabilir\" dedi.

Bıçakçı sözlerini şöyle sürdürdü; \"Sıcaklık, sıvı minarel kayıplarına sebep olmaktadır. Kan basıncı regülasyonunu bozarak dolaşım bozukluğuna kimi hastalarda tansiyon yükselmesine kimi hastada da tansiyon düşmesine yol aça. Uyku hijyeninin bozulmasına sebep olur gece uyku bölünmeleri nedeniyle gündüz uyku hali yapar. Havadaki oksijeni azaltarak koah astım gibi solunum yolu hastalığı olanlarda nöbetlere yol açar solunan havadaki oksijen düşmesi nedeniyle bu hastalar oksijen açlığı çekerler, Hücre içi enzimleri etkileyerek reaksiyonların yavaşlamasına yol açar. Buzdolabı gibi soğutucu yer dışında bekletilen yiyeceklerde kolay bozulmaya sebep olur alınan bu besinler organizmaya toksik etkilere sebep olur tüm bu nedenlerle yüksek sıcaklık insanlarda yorgunluk bitkinlik ve halsizlik sebebidir.\"


Önlem Olarak Ne Yapmalıyız?
Bıçakçı, son olarak sıcaklıktan korunmanın faydalarını şöyle açıkladı; \"Kronik havayolu hastalığı olanlar mutlaka sigarayı bırakmalıdırlar. Çünkü sıcak havada sigara dumanı ve iki kat oksijen azalmasına sebep olmaktadır. İlaçlarının dozlarını tekrardan düzenlemek için göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalıdırlar. Mümkün olduğu kadar güneşin yoğun oldukları saatlerde dışarı çıkmamalıdırlar. Sıcak nedeniyle evlerde ve işyerlerinde doğrudan klimanın etkisine maruz kalmamalıdırlar. Aksi takdirde klimaya bağlı akciğer zatüryesine maruz kalabilirler. Soğuk içeceklerden uzak durmalıdırlar. Kalp damar hastalığı olanlar ter yolu ile kaybettikleri sıvı ve minareleri yerine koymalıdırlar \"diye konuştu. (M. Salih Keskin - İLKHA)