DİYARBAKIR- Türkiye`nin çeşitli üniversitelerinde eğitim gören öğrenciler tarafından, doğu ile batı arasında kardeşlik köprüsü kurmayı amaçlayarak kurulan Sevgi Köprüsü Platformu üyesi 32 öğrenci Diyarbakır`a gelerek bir gezi düzenledi. Platform üyeleri Diyarbakır`ın tarihi ve turistik yerleri gezerek bölge halkı ile diyalog kurmaya çalıştı.

Platform üyeleri Diyarbakır halkı ile görüşürken, halkın dile getirdiği tek sorunun İslam Kardeşliği ve barışın olduğu yönündeydi. Diyarbakırlılar birlik ve beraberlikten yana olduğunu vurgularken, akan kanın durdurulması için gereken ne varsa adımlar atılsın dedi.

Platform üyelerinin Diyarbakır halkı ile görüşmesinden sonra Diyarbakır Valiliğine geçerek Diyarbakır Valisi Musafa Toprak ile görüştü.

Toprak ile görüşmede Sevgi Köprüsü Platform sözcüsü Muhammed Arpacık, 4 Temmuz`da İstanbul`dan yola çıktıklarını belirterek, Şanlıurfa, Kızıltepe, Mardin, Midyat, Hasankeyf, Bitlis, Tatvan, Van, Bingöl`ü gezeceklerini, üç yıldır bu gezileri yaptıklarını, amaçlarının Sevgi Köprüsü elçileri olarak bütün zihinsel kalıpları yıkarak, insanlarla sevgi zemininde bir araya gelmek istediklerini ve düzenledikleri gezilerin turistik amaçlı olmadığını, bu bölge hakkındaki ön yargıları kırmak için doğu illerine gezi düzenlendiklerini ifade etti.

Vali Toprak görüşme esnasında yaptığı konuşmada, ideolojik yaklaşımların ve tanımlamaların, esas anlayışları ve birtakım güzelliklerin gelişimini engellediğini belirterek şöyle dedi: "İdeoloji insanın gözünü kör eder. İdeolojiye saplanıp kalırsak baktığımız çerçeveyi daraltmış ve diğer görüşleri yok saymış oluruz. Örneğin buraya ziyarete gelen her bir arkadaşımızın memleketi var ve her birine ayrı ayrı saygı duyuyoruz. Ama eğer çerçeveyi dar tutarsak geniş tanımlamalardan ve değerlendirmelerden uzak kalmış oluruz. Bir halk kültürünün ortaya çıkması, tanımlaması önemlidir. Ama ideoloji olursa o belli bir noktadan öteye gidemiyor. Evrensel anlamda herkesin kimliğine, durumuna, konumuna saygı göstermek noktasındayız. Sivil toplum, mesleki kuruluşlar demek gerçek manada kendi hür iradesiyle düşünebildiğini, hissedebildiğini, beklentilerini ortaya koyabilmektir. En büyük sıkıntı da aslında bu noktadadır. Sivil toplum kuruluşları aslında değer verilmesi gereken; toplumun önünde giden kuruluşlardır. Toplumun önünde gittiği için de bazı konuları gündeme getirerek ve bu konular hakkında toplumun hassasiyeti olduğunu ortaya koyarak, bizlerin devlet ve kurumlar adına çalışma yapmamız gerektiği noktasında yol gösterici özelliğe sahiptirler."

SIKINTILAR SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞIYLA GİDERİLEMEZ
Savaş çığırtkanlığı, ayrışma, şiddet lisanını kullanarak bir yere gitmenin mümkün olmadığını vurgulayan Vali Mustafa Toprak, "Savaş çığırtkanlığı, ayrışma, şiddet lisanını kullanarak bir yere gitmemiz mümkün değildir. Olumsuzlukları ve sıkıntıları dile getirirken bir savaş çığırtkanlığı yaparak bölme ve ayrıştırma cephesinden değil de anlatmak istediklerimizi güzel ifadelerle dile getirerek anlatmalıyız" dedi.

Vali Toprak son olarak, "Diyarbakır`da insani güzellikleri, zenginlikleri ve her alandaki değerleri gördüklerini ifade ederek, ortaya çıkan ön yargıları ve yaklaşımları birlikte çalışarak gidermeliyiz." dedi.

Konuşmalardan sonra Sevgi Köprüsü Platform sözcüsü Muhammed Arpacık Vali Toprak`a Sevgi Köprüsü Platformundaki öğrenciler tarafından hazırlanan bir tablo hediye etti. Daha sonra Vali Toprak Sevgi Köprüsü Platform öğrencilerine hediyelerini takdim ederek toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.

Platform üyeleri daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir ile görüşmek üzere Valilikten ayrıldı.
(Osman İçli-İLKHA)